Megváltoztatja-e Oroszországot Medvegyev?

Infostart
2008. május 13. 16:13
A Putyin-korszak egy modernizáció nélküli autoriter rezsim meghonosodásához vezetett - írja a május 7-én leköszönt orosz elnökről szóló tanulmányában a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa. Póti László szerint az új elnök, Dmitrij Medvegyev adhat némi liberális reformlendületet az országnak, bár valószínű, hogy 2012-ben ismét Vlagyimir Putyin kerül hatalomra.

Moszkvának ambiciózus tervei vannak, a Dmitrij Medvegyev és Vlagyimir Putyin neve által fémjelzett vezetés a világ öt legnagyobb gazdasága között akarja látni az oroszt, a többi mellett a csúcstechnológiai ágazatokban kívánnak vezető szerepet szerezni.

Hogy ez sikerül-e, az Póti László, a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa szerint egyelőre kétséges, az orosz gazdaság ugyanis sokat fejlődött az elmúlt években, jelentős többlet képződött, nem lehet látni azonban annak a nyomát, hogy mindebből jutna a gazdaság modernizálására.

Az államfői széket Medvegyevnek átadó, és a kormányfői székben landoló Putyin célja minden bizonnyal az, hogy 2012-ben visszatérjen az elnöki posztra, addig azonban Póti László szerint a két ember egymást jól kiegészítve fogja irányítani Oroszországot, kevéssé valószínű, hogy konfrontálódnának egymással.

Addig várhatóan a folyamatosság jellemzi majd az orosz politikát, különösen a külpolitikát - véli a szakértő, aki szerint legfeljebb a média és az internet világában biztosít majd több teret az a liberális felfogás, amely Medvegyev retorikáját jellemzi.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást