Kétséges egy nyugatbarát szerb kormány létrejötte

Infostart
2008. május 13. 18:57
A demokraták szerezték a szerbiai előrehozott parlamenti választáson a legtöbb szavazatot. Az InfoRádió által megkérdezett délszláv szakértő szerint az a kérdés, hogy kikkel lép koalícióra a Boris Tadic vezette pártszövetség. Juhász József úgy véli: az új kormánynak rendeznie kellene Koszovó helyzetét és a vízummentesség kérdését. A külügyminiszter azt mondta: Magyarország számára fontos, hogy Szerbia, és vele együtt a vajdasági magyarok, Európa felé induljanak.

A demokrata erők szerezték a legtöbb szavazatot a vasárnapi szerbiai parlamenti választáson, de egyelőre az ellentábor, a radikálisok és nacionalisták tárgyalnak a kormányalakításról, mivel úgy tűnik, hogy ők lesznek képesek létrehozni az ahhoz szükséges parlamenti többséget.

A Demokrata Párt köré szerveződött, és Boris Tadic államfő vezette, Az Európai Szerbiáért nevű pártszövetség a szavazatok 38,75 százalékát szerezte meg, második a Szerb Radikális párt a szavazatok 29,22 százalékával, a harmadik pedig Tadic volt szövetségese, Vojislav Kostunica vezette pártszövetség 11,34 százalékkal.

Mint azt Juhász József elmondta, az eredményekből látszik, hogy Szerbia elhagyni látszik a Koszovó elvesztése miatti érzelmi politizálás útját, és hajlik arra, hogy a fejlődést ígérő Nyugat felé forduljon, amely a vízummentesség és a befektetések, így gazdasági felemelkedés reményével kecsegtet.

Az egyelőre kérdéses, hogy ki alakíthat koalíciót. Elképzelhető, hogy Boris Tadic alakít kormányt korábbi szövetségesével, Kostunicával, ez a koalíció azonban már korábban sem működött. Így előfordulhat, hogy a jelentős előnnyel győző Európai Szerbiáért pártszövetség nem is kerül be a kormányba, azt ugyanis ellenfelei alkotják majd.

A radikálisok, a nacionalisták és a szocialisták tábora koalíciója azonban rendkívül instabil lenne, így elképzelhető, hogy nem tudnának együtt végigvinni egy ciklust.Elégedett reagált a szerbiai parlamenti választások eredményére Göncz Kinga külügyminiszter.

A Demokrata Párt mindvégig azt mondta a kampány során, hogy a választás egy referendum, amely arról szól, hogy Szerbia az európai utat választja-e - mondta a tárcavezető. Göncz Kinga hozzátette: még nem lehet tudni, hogy biztosan olyan koalíció alakul-e, amely az európai alapelvet vallja, jelenleg ezt csak remélni lehet.

Magyarország számára nagyon fontos, hogy Szerbia, és vele együtt a vajdasági magyarok, Európa felé induljanak - emelte ki.

Göncz Kinga szerint elképzelhető, hogy a négy magyar képviselőt is a parlamentbe juttató magyar koalíció kormányzó erő lesz Szerbiában.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa és Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Göncz Kinga
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Juhász József
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást