Egészségügyi reform Ausztriában - sztrájkba lépnek az orvosok?

InfoRádió / MTI
2008. május 13. 15:32
Az osztrák kormány kedden jóváhagyta a jelentős megtakarításokat előirányzó egészségügyi reform fő irányelveit, és a tervezett intézkedéseket még a héten továbbítja szakértői véleményezésre. A tervezet különösen az orvosok számára irányoz elő jelentős változtatásokat, még sztrájkot is kilátásba helyeztek.

Az elképzeléseket szerdán ismertetik részletesen, kiszivárogtatások szerint azok lényegében megegyeznek azzal a tervezettel, amelyet a szociális partnerek - a munkáltatók és a szakszervezetek - dolgoztak ki a múlt hónapban az egészségügy átalakítására. Az intézkedések zöme 2010-ben lép érvénybe.

A reform értelmében a megtakarítások évről évre növekednek majd, és 2012-re elérik az évi 600 millió eurót. A csökkentések javarésze az orvosi költségek-honoráriumok és a gyógyszerkiadások terhére valósul meg, egyaránt évi 160-160 millió eurós összegben.

A tervezet különösen az orvosok számára irányoz elő jelentős változtatásokat, nem véletlenül tiltakozik ellene roppant hevesen - még sztrájkot is kilátásba helyezve - az orvosi kamara. A honoráriumok újraszabályozásán túlmenően a csomag a kezelési szükségletekhez igazítja az orvosok foglalkoztatását, és lehetővé teszi a be nem töltött állások utólagos felszámolását.

Ha a területileg illetékes betegkasszának nem sikerül kollektív megállapodásra jutnia az orvosi kamarával, jogában állna egyéni szerződések megkötése is az orvosokkal - a kamara kiváltképp ez ellen tiltakozik. A szerződéses orvosok a jövőben kötelesek lesznek nyugtát adni az általuk elvégzett tevékenységről, kezelésről.

Az osztrák egészségügyi rendszer alapegységeiként működő betegkasszák - egészségbiztosító pénztárak - a jövőben felmondhatják a szerződést azokkal az orvosokkal, akik nem tudnak eleget tenni bizonyos minőségi előírásoknak.

A gyógyszerkiadások visszafogására egy olyan ösztönző és célirányosító rendszert terveznek bevezetni 2010-től, amely elősegítené a gazdaságos receptfelírást. Ennek lényege, hogy az orvos csak a szükségesnek vélt hatóanyagot jelzi a vényen, a konkrét orvosság kiadásáról a gyógyszerész döntene.

Tetemes költségcsökkentést remél a kormány a betegbiztosító intézetek főszövetségének "karcsúsított, hatékonyan működű stratégiai holdinggá" való átalakításától.

Az egészségügyi rendszer átalakítása az egyik legkeményebb kormányzati kihívás Ausztriában, több tárcavezető bicskája is beletört már az összetett feladatba. A szerteágazó finanszírozási érdekeltségek és bonyolult fennhatósági szabályozások miatt nem csupán a szociális partnerekkel, hanem a szakmai szervezetekkel, illetve a tartományokkal és helyi közösségekkel is egyeztetni kell a megvalósítás érdekében.

Ausztria 8,2 milliós lakosságának 98,5 százaléka biztosított. Egészségbiztosítási járulékot 6,2 millióan - munkáltatók, munkavállalók és önálló foglalkozásúak - fizetnek a 18 százalékos társadalombiztosítási illeték keretében. A jövedelemtől függő járulékok nagyságát törvény határozza meg, azok átlagos együttes mértéke a bruttó kereset 7,5 százalékát teszi ki.

A befizetésekből évi 10,3 milliárd euró folyik be. A receptilletékekkel, szolgáltatási pótlékokkal és egyebekkel együtt összesen 12,3 milliárd euró gyűlik össze a betegellátási költségek fedezésére.