Barroso védte meg Merkelt Cháveztől

Infostart
2008. május 13. 12:32
Egyhetes latin-amerikai körútra indult ma a német kancellár. Angela Merkel első állomása Brazília, ahonnan Peruba utazik, és részt vesz az Európai Unió és Latin-Amerika csúcstalálkozóján. Limából Kolumbia érintésével Mexikón át tér vissza Berlinbe. Angela Merkel első latin-amerikai látogatásának némi pikantériát kölcsönöz Hugo Chávez venezuelai elnök nyilatkozata, amelyben a kancellárt Hitler politikai örökösének nevezte.

Az Európai Bizottság elnöke máris védelmébe vette a német kancellárt a venezuelai államfő támadásával szemben. José Manuel Barroso leszögezte, hogy Merkel európai gondolkodású politikus, a demokrácia egyik fáklyavivője.

Emlékezetett arra is, hogy Angela Merkel az NDK-ban nőtt fel, ahol nem volt demokrácia, ezért saját bőrén tapasztalta, mit jelent a szabadság és a demokrácia. Ezek számunkra elidegeníthetetlen értékek - jelentette ki az EB elnöke.

Nyilatkozatában egyértelműen visszautasította a venezuelai elnök bírálatát, amelyben a kancellár vezetése alatt álló kereszténydemokratákat olyan jobboldali csoportnak nevezte, amely uralomra juttatta Hitlert és a fasizmust.

Hugo Chávez tévényilatkozatában azt állította, hogy Angela Merkel felsőbbrendű gőgből akar diktálni Latin-Amerika országainak. A kancellár közvetlenül nem válaszolt a venezuelai elnök kirohanására, de felszólította a dél-amerikai kormányokat, hogy határolják el magukat Chávez álláspontjától, ami aligha egyezik a földrész többi vezetőjének a véleményével.

Angela Merkelt ma Brazíliába várják, ahonnan Peru fővárosába folytatja útját, és részt vesz az Európai Unió, valamint Latin-Amerika csúcstalálkozóján. Erre Közel 50 államfőt, illetve miniszterelnököt várnak Limába.

A csúcsértekezleten főleg a szegénység elleni harcról, a klímaváltozásról és a kereskedelmi kapcsolatok szélesítéséről lesz szó.

Hanganyag: Vincze András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást