A nagyhatalmak a harcok beszüntetésre szólítják fel a libanoni feleket

InfoRádió / MTI
2008. május 13. 06:07
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, az Egyesült Államok, valamint több európai és közel-keleti ország elítélte az erőszak fellángolását Libanonban és a harcok beszüntetésére szólította fel az összes felet.

Az úgynevezett Libanon Barátai - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Egyiptom, Franciaország, Németország, Olaszország, Jordánia, Kuvait, Katar, Szaúd-Arábia, Spanyolország külügyminiszterei, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és mások - által hétfőn kiadott közlemény aláírói "mély aggodalmukat fejezik ki a libanoni helyzet miatt, amely az ország és a térség stabilitását fenyegeti".

"Felszólítunk (minden felet) a harcok azonnali beszüntetésére, a fegyvereseknek az utcákról történő visszahívására, az úttorlaszok felszámolására és a bejrúti nemzetközi repülőtér újbóli megnyitására" - áll a közleményben, amely támogatásáról biztosítja a libanoni kormányt és a fegyveres erőket.

Kedd reggel az észak-libanoni Tripoliban ismét heves harcok voltak a Szíria-ellenes kormányzó többség és a Hezbollah síita szervezet vezette ellenzék hívei között - közölte egy biztonsági illetékes.

A város északi negyedeiben dúló előző napi harcokban egy ember meghalt meg és négyen megsebesültek. A nap végére visszatért a nyugalom a városba, amelyet a hadsereg ismét ellenőrzése alá vont. Libanon második legnagyobb városának központjában az üzletek egy része zárva maradt.