A miniszterelnök szerint bűncselekmény az indokolatlan áremelés

Infostart
2008. május 13. 12:01
A szlovák miniszterelnök bűncselekménynek akarja minősíteni az árak indokolatlan emelését. Robert Fico határozott harcot indított az euró bevezetésével kapcsolatos esetleges spekulatív áremelés ellen.

A szlovák miniszterelnök szavai szerint törvény mondja majd ki, hogy amennyiben az euróra való átállás miatt a kereskedők haszonszerzés céljából indokolatlanul magas árat szabnak meg, bűncselekményt követnek el. Fico ezt a köztársasági elnökkel, Ivan Ga¹paroviècsal folytatott tárgyalás után jelentette ki, hozzátéve, a kormány valószínűleg ősszel fogadja majd el az erről szóló törvényt.

Az euró 2009-es bevezetése miatt Szlovákiában sokan az árak növekedésétől tartanak. A megkérdezettek csaknem kétharmadának komoly aggályai vannak a közös európai pénznem bevezetése miatt

Az euró bevezetése kapcsán a miniszterelnök ismét bírálta az ellenzéket. Fico szeretné, ha a politikai pártok konszenzussal egyeznének meg az euró-kampány menetéről, hiszen a közös európai valuta bevezetésének tervét még 2005-ben, a Dzurinda kormány idején hagyták jóvá, tehát ők csak folytatták a munkát. Sajnálatát fejezte ki, hogy az emberek olyan keveset tudnak az euróról, de egyáltalán az EU-ról is.

A miniszterelnök ismételten hangsúlyozta: Szlovákia arra fog törekedni, hogy a koronát az euróhoz képest a lehető legerősebb árfolyamon rögzítsék, ami által csökken az inflációs nyomás. Hozzátette, hogy a kormány azt követően indítja el erőteljes információs kampányát, hogy hivatalosan bejelentik Szlovákia csatlakozását az euró-zónához.

Az ellenzéki bírálattal kapcsoltban Fico hangsúlyozta: hasznosnak tartaná, ha valamennyi politikai párt egyetértene az euró januári bevezetésével, és erről egy közös nyilatkozatot írnának alá.

Hanganyag: Protics János


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást