Magyarok is vannak a katasztrófasújtott térségben

Infostart
2008. május 12. 16:08
A pekingi magyar nagykövetségnek két olyan magyar diákról van tudomása, akik Kína földrengés sújtotta tartományában tartózkodnak, ám eddig a mobilhálózatok túlterheltsége miatt még nem tudták felvenni velük a kapcsolatot.

Szecsuán tartomány egyik térségét az eddigi adatok szerint a Richter-skála szerinti 7,8-es erősségű földrengés rázta meg hétfőn. Egyes információk szerint a halálos áldozatok száma eléri az hétezret.

Mint azt Kusai Sándor, Magyarország pekingi nagykövete az InfoRádióban elmondta: a követségnek két olyan magyar egyetemistáról van tudomása, akik a térségben tartózkodna, de mint mondta, a követség a hosszabban Kínában tartózkodóknak csak legfeljebb a feléről van adata.

Elmondta azt is: a rengés epicentruma Szecsuán tartomány közigazgatási központjától Csengtutól, mintegy 92 kilométerre észak-nyugatra Vencsuan település közelében volt. A falusias környezetben a házak kevésbé állnak ellen a földrengésnek, mint a nagyvárosok épületei.

A tartomány Kína legsűrűbben lakott része, mintegy 80 millió lakosa van. A térségben jelenleg a hálózatok túlterheltsége miatt nem működnek a mobiltelefonok.

A távol-keleti országban lévő magyarok főleg Pekingben, Sanghajban és a tengerparti részen laknak - mondta a nagykövet. A Pekingtől nagyjából 1500 kilométerre lévő térségben a nagykövet beszámolója szerint nem sok magyar él.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást