Legkevesebb 8500 áldozata van a kínai földrengésnek - a nap hírei

Infostart
2008. május 12. 21:17
Szerbiában a Boris Tadic elnök vezette Demokrata Párt kapta a legtöbb voksot az előre hozott parlamenti választásokon. Kína nyugati részén a kora esti információk szerint legkevesebb 8500 ember halt meg a Richter-skálán mért 7,8-as erősségű földrengés miatt. Kedden kezdi meg a Magyar Posta az emelt összegű nyugdíjak, rokkant nyugdíjak és nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások kézbesítését. A nap hírei 2008. május 12-én, hétfőn.
Tadic győzött, de nem biztos, hogy kormányt is alakíthat

Szerbiában a Boris Tadic elnök vezette Demokrata Párt kapta a legtöbb voksot a vasárnapi előre hozott parlamenti választásokon.

Az új szerb parlamentben valószínűleg a demokratikus erők lesznek többségben, de hogy kik alakítanak majd kormányt, az a további pártközi tárgyalások eredményétől függ.

Vojislav Kostunica volt szerb miniszterelnök és Tomislav Nikolic, a radikálisok vezetője már el is kezdte az egyeztetést egy esetleges kormányalakításról. A központi választási bizottság tájékoztatása szerint a szavazatok mintegy 93 százalékának feldolgozottsága alapján az Európai Szerbiáért pártszövetség a voksok 38,8 százalékát szerezte meg. Ez valószínűleg 102 helyet jelent majd a 250 tagú parlamentben.

Második helyen a Szerb Radikális párt végzett a szavazatok 29,2 százalékával, és feltehetően 77 mandátummal. Harmadik a Vojislav Kostunica vezette pártszövetség 11,3 százalékkal, nekik várhatóan 30 képviselőjük lesz. Bejutott a parlamentbe a szerb szocialisták köré szerveződött hármas pártkoalíció és a liberális párt is.

A Magyar Koalíció 1,9 százalékot kapott, ez 4 mandátumot jelenthet. A párt kielégítőnek tartja választási szereplését, annak ellenére, hogy a szabadkai helyhatósági voksoláson nem sikerült elérnie kitűzött célját. A tömörülés azt szerette volna, hogy a városi közgyűlés legnagyobb ereje legyen.

Pásztor István, a koalíció listavezetője elmondta: az Észak-Vajdaság központjában a Boris Tadic elnök vezette Európai Szerbiáért koalíció lesz a legerősebb.

Hozzátette: az előzetes adatok alapján a magyar pártok abszolút többséget szereztek Topolyán és Magyarkanizsán, a legnagyobb frakcióval rendelkeznek majd a zentai, a kishegyesi és az óbecsei önkormányzatban, és a második legerősebb képviselőcsoportot adják Csókán és Adán.

7,8-as erősségű földrengés, többezer halott Kínában

Kína nyugati részén a kora esti információk szerint legkevesebb 8500 ember halt meg a Richter-skálán mért 7,8-as erősségű földrengés miatt.

Az Új Kína hírügynökség csak Szecsuán egyik körzetében több mint 5 ezer halálos áldozatról és 10 ezernél is több sérültről számolt be.

Ebben a térségben az épületek négyötöde romba dőlt. Egy iskolaépület összeomló teteje mintegy 900 középiskolás diákot temetett maga alá, többszázan rekedtek két vegyi üzem összeomló falai alatt.

Ven Csia-pao miniszterelnök, aki Szecsuán fővárosába utazott, arra kérte a katasztrófa sújtotta térség lakosságát, hogy próbálja megőrizni nyugalmát.

Csengtu városában két magyar diák is tanul. Kusai Sándor, Magyarország pekingi nagykövete az InfoRádióban azt mondta: egyelőre nem tudták a két egyetemistával felvenni a kapcsolatot, de a kínai hatóságok szerint külföldi diákok nem sérültek meg.

Megkezdik az emelt összegű nyugdíjak postázását


Kedden kezdi meg a Magyar Posta az emelt összegű nyugdíjak, rokkant nyugdíjak és nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások kézbesítését - közölte a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid elmondta: akiknek van bankszámlájuk, már pénteken kézhez kapták járandóságukat. A rendkívüli emelést januárig visszamenően egy összegben kapja meg a mintegy 3 millió érintett.

A kormány a vártnál nagyobb áremelkedésekre hivatkozva döntött úgy márciusban, hogy az idén már az év első felében korrigálja a nyugdíjak összegét.

Daróczi Dávid tájékoztatása szerint az 1,1 százalékos emeléssel a nyugdíjak összege átlagosan havi 850 forinttal nő, májusban pedig a visszamenően 4 hónap után járó egy összegű kifizetéssel átlagosan további 3400 forintot kapnak a nyugdíjasok.
Nem sikerült a magyar mentőcsapatnak bejutnia Mianmarba

Még mindig a thaiföldi fővárosban vesztegel a magyarországi Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata, miután nem sikerült beszereznie a beutazási engedélyt a trópusi ciklon sújtotta Mianmarba.

Gál Dávid, a szeretetszolgálat helyszínen tartózkodó programigazgatója elmondta: az ázsiai ország bangkoki konzulátusa hétfőn azt közölte, hogy a sürgősséggel Rangunba továbbított magyar kérelemre eddig nem érkezett válasz.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet ugyancsak arról számolt be, hogy a vízum megszerzésének nehézségei miatt a szervezet munkatársa nem tudja megkezdeni mianmari segélyprogramját.

A távol-keleti országban 28.500 ember halt meg a ciklon idején és több mint 33 ezret eltűntként tartanak nyilván.

Több miniszterelnök-helyettes lesz Putyin kormányában


Oroszországban bemutatta miniszterei névsorát Vlagyimir Putyin kormányfő Dmitrij Medvegyev elnöknek.

Az új kabinetben nem változott a külügy-, sem a védelmi miniszter személye, de más veszi át a Szövetségi Biztonsági Szolgálat irányítását, és a személyi változásokon kívül a struktúra is átalakul, az eddigiekhez képest például több miniszterelnök-helyettes dolgozik majd a kormányban.

Nagyszbású oltási akció Ukrajnában


Ukrajnában 9 millió 16 és 29 év közötti fiatal beoltását tervezik kanyaró és vöröshimlő ellen május vége és június eleje között.

A hatóságok azután döntöttek a nagyszabású akcióról, hogy az utóbbi hét évben halálos áldozatokat is követelt két kanyarójárvány, ráadásul az Európában előforduló ilyen megbetegedések 83 százalékát Ukrajnában regisztrálják. A kampány részeként országszerte 15 ezer oltóhelyet alakítottak ki.

Meghalt Irena Sendler

Életének 98. évében Varsóban elhunyt Irena Sendler, aki a II. világháború idején mintegy 2500 zsidó gyermek életét mentette meg.

Irena Sendler 1942 és 1943 között a varsói városi szociális osztály tisztviselőjeként a gettóból csempészte ki a gyerekeket, álnévvel látta el őket, és nevelőszülőket keresett nekik, vagy kolostorban élő apácák gondjaira bízta őket.

A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet 1965-ben a Világ Igaza kitüntetést ítélte oda Irena Sendlernek, aki a tavalyi Nobel-békedíjra felterjesztett jelöltek között is szerepelt.