Többszázezer zarándok a csíksomlyói búcsún

Infostart
2008. május 10. 16:58
Többszázezer zarándok vett részt a hagyományos pünkösdi csíksomlyói búcsún Romániában. A világ minden tájáról érkezett magyar hívek betöltötték a Csíkszereda melletti két Somlyó-hegy közötti területet.

A hagyományok szerint külön zászló alatt érkeztek a helyszínre a különböző települések küldöttei.

Az InfoRádiónak nyilatkozva a Duna Televízió helyszínen tartózkodó munkatársa elmondta: az ünnepi szónok idén Schönberger Jenő szatmári püspök volt, aki Szűz Mária küldetésének és hitének fontosságáról beszélt, arról, hogy a híveknek is ilyen szellemben és mélységben kell vállalniuk a hitüket.

Erhardt Ágoston szerint évről-évre egyre több zarándok vesz részt a búcsún, az idei létszámot 400 ezerre becsülte.

Az újságíró hangsúlyozta: nemcsak Kárpát-medencei magyarok érkeztek, hiszen jöttek Ausztráliából, Németországból, Franciaországból is. Az esemény a vallási tartalom mellett kifejezi a magyarság összetartozását is, ezt mutatja, hogy a katolikusokon kívül más hitüket és vallásukat nem gyakorlók is ellátogatnak Csíksomlyóba.

A búcsút 1567 óta rendezik meg évente, arra emlékezve, hogy János Zsigmond erdélyi fejedelem a katolikus székelységet fegyverrel akarta az unitárius vallásra áttéríteni; a székelyek legyőzték a fejedelem seregét és megvédték katolikus hitüket.

Hanganyag: Nagy Tamás