Orbánnal riogatott a szlovák miniszterelnök

InfoRádió / MTI
2008. május 10. 16:15
Az Orbán Viktor vezette Fidesz győzelmének veszélyeire figyelmeztette hallgatóságát a szlovák kormányfő Liptószentmiklóson.

Robert Fico a magyar kormánnyal szembeni szlovák nemzeti követeléseket megfogalmazó 1848-as petíció kiadásának 160. évfordulója alkalmából szlovák nemzeti büszkeségre buzdította hallgatóságát.

A miniszterelnök kijelentette: ha Magyarországon győz a Fidesz, akkor Szlovákiával szembeni nacionalizmusra és szélsőséges megnyilvánulásokra lehet számítani. Robert Fico szerint a szlovákoknak támadásokra, ezekkel szemben pedig nemzeti- és állami érdekeik védelmezésére kell felkészülniük.

A szlovák nyelv tisztaságának fontosságáról, a közéletben, a közigazgatásban és oktatásban betöltött szerepéről szónokló kormányfő védelmébe vette a közoktatási törvénytervezetet. A jogszabály a szlovákiai magyarok körében komoly aggodalmakat keltett, a szülők, pedagógusok, valamint a Magyar Koalíció Pártjának politikusai a magyar oktatás sérelmére tervezet törekvést látnak benne.

Robert Fico egyébként bírálta a fiatalokat, akik nem szlovák, hanem amerikai felségjeleket viselnek a ruházatukon.

Ján Slota - a Robert Fico koalíciós kormányában résztvevő, az oktatási minisztert is soraiban tudó Szlovák Nemzeti Párt elnöke - egy nappal korábban magyar lovas bohócnak nevezete az államalapító Szent István királyt, a szlovák nemzeti erők összefogásának időszerűségéről beszélve.