Kevesebb munka, jobb egészség

Infostart
2008. május 10. 12:24
Egy brit kormányzati kezdeményezés szerint a jövőben a vállalatoknak kötelessége lesz segíteni alkalmazottaik sportolását, így például azt is el kell tűrniük, ha a munkaidő terhére mennek el teniszezni.

A Times című napilap értesülései szerint a brit kormány képviselői a közeljövőben találkoznak a munkaadók és a szakszervezetek képviselőivel, hogy tárgyaljanak az elképzelésről. Ennek lényege, hogy a dolgozók karrierjük veszélyeztetése nélkül szentelhessenek a mostaninál jelentősen több időt a sportnak. A tervezet szerint az alkalmazottak fizetett szabadságot kapnának a felkészülés és a versenyek idejére.

A sportminiszter úgy véli, hogy a vállalatoknak a céges társadalmi felelősségvállalási programok keretében segíteniük kell az aktívabb életmód elterjedését. Garry Sutcliffe hozzátette: az egészségesebb dolgozó egyben jobb dolgozó is.

A vállalati szektor persze gondolhatja úgy, hogy már jelenleg is eleget tesz a nemes cél érdekében, egyebek mellett a támogatott fitneszbérletekkel és a kerékpárral történő munkába járás segítésével.

A statisztikák szerint ugyanakkor egyre romlanak az egészségi mutatók a szigetországban, így a 2012-es londoni olimpiánál nyomósabb oka is van a kormány kezdeményezésének.

Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, 2050-re a fiatalok több mint negyede lesz túlsúlyos, az elhízással összefüggő betegségek kezelése pedig 45,5 milliárd fontot emészt majd fel. Ez jelenlegi árfolyamon 14.470 milliárd forint, amelynek nagyságát érzékelteti, hogy az idei magyar költségvetés mintegy 7900 milliárd forintos bevétellel számol.