Megtalálták Sába királynő palotáját

Infostart
2008. május 9. 06:30
Német régészek úgy vélik, hogy rábukkantak Sába királynő palotájának maradványaira. A hamburgi egyetem archeológus csoportja az etiópiai Dungúrban folytatott ásatások során talált az ókori mesés uralkodó régóta keresett palotájára.

A Krisztus előtti X. századból származó épület egy későbbi, már keresztény uralkodó palotájának alapzatául szolgált. A kutatók megállapították, hogy Sába királynője eredeti palotájának jelentős részét Salamon királytól Jeruzsálemben született fia elbontatta és úgynevezett Szíriusz csillagformában építtette újjá.

Ebben két bazaltoszloppal díszített oltárt is létesített, amelyben állítólag a zsidók egyik legszentebb kegytárgyát, a frigyládát is őrizték. A hely vallási jellegének központi szerepére utal az a tény is, hogy a térségben a régészek nagy számban találtak kultikus tárgyakat, illetve áldozati maradványokat.

A hamburgi egyetem régészeti fakultása az ezredforduló óta folytat ásatásokat Dungúr térségében, hogy választ találjon arra a kérdésre, miként terjedt át a zsidó vallás a Krisztus előtti X. században Etiópiába, és meddig őrizték ott a frigyládát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást