Követnék az olimpiai lángot a magyar hegymászók

Infostart
2008. május 8. 17:02
Feljutott a Mount Everestre az olimipai láng - ezt megerősítette Klein Dávid és Várkonyi László hegymászó is, akik most már szabadon haladhatnak az Everest csúcsára. A kínaiak a láng miatt kitiltottak minden mászót a hegy tibeti oldaláról, és Nepálból sem engedtek senkit magasabbra, mint a 6000 méter fölött lévő kettes tábor. A két magyar hegymászó - akik első magyarként oxigénpalack nélkül szeretnék megmászni a világ legmagasabb hegyét - eddig arra várt, hogy a nepáli hadsereg engedélyt adjon a csúcstámadásra.

A Mount Everest csúcsára érkezett az olimpiai láng - erősítette meg az InfoRádiónak Klein Dávid hegymászó, aki Várkonyi Lászlóval arra készül, hogy első magyarként oxigénpalack nélkül mássza meg a világ legmagasabb hegyét.

Az olimpiai láng feljutása után szabad az út a csúcs felé - közölte a hegymászó. A kínaiak a láng útja miatt korábban kitiltottak minden mászót a hegy tibeti oldaláról, és Nepálból sem engedtek senkit magasabbra, mint a 6000 méter fölött lévő kettes tábor.

Kiemelte: ezek után a napokban kiépül a hármas táborba vezető kötélpálya. A két magyar hegymászó pénteken megérkezik az alaptáborba, szombaton pihenőnapot tartanak, majd vasárnap felvonulnak a kettes táborba. Ezt követően a hármas és a négyes tábor kiépítése következik, ami egy kemény időszak lesz - mondta Klein Dávid.

A hármas tábor 7200-7300 méter magasságban fog állni, míg a négyes tábor egy lapos, de szeles területen lesz kiépítve - fejtette ki.

Klein Dávid szerint május 22-én próbálhatják meg a csúcsmászást.

Hanganyag: Molnár Anikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást