A segélyszervezetek sem jutnak be Mianmarba

InfoRádió / MTI
2008. május 8. 20:30
Az ENSZ főtitkára után az amerikai külügyminisztérium is a nemzetközi bejutási feltételeinek könnyítésére szólította fel a mianmari kormányt. Nem sokkal korábban Franciaország közölte: szeretné, ha a világszervezet olyan határozatot fogadna el, amely ezt kötelezővé tenné a délkelet-ázsiai ország számára.

A Magyar Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata szerda reggel még vízumra várt és Bangkokban tartózkodott, több más külföldi segélyszervezettel együtt.

A legutolsó hivatalos adatok szerint a hétvégi ciklonnak 23 ezer halálos áldozata van, 41 ezer embert eltűntként tartanak nyilván, egy magas rangú amerikai diplomata szerint ugyanakkor akár 100 ezer ember is meghalhatott a katasztrófa sújtotta térségben, ahol - mint mondta - az épületek 95 százaléka omlott össze.

A Nemzetközi Vöröskereszt 4 millió euró támogatást kért a világ országaitól Mianmar megsegítésére. A segélyszervezet átmeneti szállásokat építene, és ivóvízzel, valamint szúnyoghálókkal szeretné ellátni a hajléktalanná vált, mintegy 1 millió embert.