Érik a kamionadó ötlete

Infostart
2008. május 6. 20:41
Az EU-tagországok kormányai még mindig tartózkodással fogadják az Európai Bizottság tervét, hogy a kamionokra a szennyezésük, a közlekedési dugó okozás és a zajszint arányában mérjenek ki úthasználati díjat, de az ötlet "érik".

Az Európai Bizottság kedden, az EU közlekedési minisztereinek kötetlen megbeszélésén, a szlovéniai Brdóban mérte fel a terv aktuális fogadtását, mielőtt - terve szerint - június közepén meghirdeti azokat a matematikai módszereket, amelyek alapján ez az újfajta útadó kiszámítható lesz.

A vita azt mutatta, hogy már nem volt teljes visszautasítás - mondta az EU közlekedési-szállítási biztosa, a Jacques Barrot a tanácskozás után. Hozzátette: egyes miniszterek, köztük Spanyolország illetékese, azonban rámutattak, hogy "nem szabad kárt okozni Európa versenyképességének".

Az új szabályon az EU bizottsága évek óta dolgozik, eddig eredménytelenül, de a bizottság szakértői úgy vélik, mostanában "érlelődik a dolog", mert nő a környezettudatosság a klímaváltozási veszély miatt. A bizottság szerint az EU-ban Spanyolország, Portugália és Görögország a terv fő ellenzői, erőteljesen támogatja viszont a tervezetet Franciaország, Németország és Ausztria.

A jelenlegi EU-szintű szabályozás szerint csak az útépítési és -fenntartási költségekhez kötötten lehet úthasználati díjat kivetni a kamionokra.

A brüsszeli bizottságnak az újfajta úthasználati díjjal az a célja, hogy a szállító vállalatokat környezetbarátabb járművek beszerzésére ösztönözze, egyszersmind támogassa a nagy távolságú szállítások átterelését a vasútra és a hajózásra.