Clinton és McCain összefogott Obama ellen?

Infostart
2008. május 6. 06:00
Az újabb előválasztási fordulók előtt az amerikai fehér munkásosztály körében még mindig Hillary Clinton vezet. Riválisa, a szintén demokrata Barack Obama népszerűségének az sem tett jót, hogy élesen elutasítja azt az új benzinadó-javaslatot, ami váratlan szövetségbe kovácsolta az egykori first ladyt és a republikánus John McCaint.

Közvélemény-kutatások adatai szerint a demokrata párti Barack Obama nem áll túl jól a keddi Indiana és Észak-Karolina államban tartandó előválasztási forduló előtt. Az amerikai előválasztási kampány legújabb mérföldkövénél az előrejelzések szerint a színes bőrű szenátor továbbra sem tudja megnyerni a fehér középosztályt, ami nagy többséggel a szintén demokrata Hillary Clintont támogatja.

Az AP és a Yahoo közös felméréséből kiderül, hogy az alacsony végzettségű, főképp fizikai munkát végző amerikaiak 53 százaléka kedvezőtlenül ítéli meg Obamát - ez csaknem 10 százalékkal magasabb arány, mint amennyit novemberben mértek.

A színes bőrű szenátor helyzetét az is nehezíti, hogy ellenzi riválisainak a benzinadó csökkentésére tett javaslatát. A demokrata Hillary Clinton és a republikánus John McCain ugyanis úgy véli: átmenetileg meg kell szüntetni a benzin szövetségi adóját, hogy a dolgozó amerikaiak a növekvő üzemanyagárak mellett könnyebben tudják megtölteni autójuk tankjait. A két politikus szerint ez a családok számára akár napi 30 cent könnyítést is jelenthet.

Obama azonban kijelentette: ez nem más, mint egy újabb kampányfogás, aminek nem lenne pozitív következménye, sőt növelné a benzin alapárát. Szerinte napi 30 cent nem elég arra, hogy enyhítsék a családok terheit. "Úgy vélem, az amerikai emberek okosabbak annál, mint amit Washingtonban gondolnak róluk" - mondta a demokrata szenátor.