"Bizalomgerjesztő" volt a tibetiek tárgyalása Kínával

Infostart
2008. május 6. 07:59
Borzalmas bűncselekményekkel vádolta meg a kínai hivatalos média a dalai lámát, annak ellenére, hogy Peking tárgyalásokat kezdett a száműzetésben élő tibeti szellemi vezető képviselőivel. Az olimpia előtt néhány hónappal komoly nyomás nehezedik Kínára a tibeti kérdés miatt, így vasárnap szigorú titoktartás közepette találkoztak kínai illetékesek a tibeti emigráns kormány küldötteivel.

Annak ellenére, hogy nem történt áttörés, az Indiában működő tibeti emigráns kormány bizalomgerjesztőnek nevezte a kínai illetékesekkel a hétvégén titkos helyen tartott találkozót. A felek csak annyiban állapodtak meg, hogy ismét összeülnek.

A tibeti emigráns kormány elsődleges célja - mint fogalmazott - a himalájai tartományban tapasztalható elnyomás mérséklése. Márciusban számos áldozatot követelő zavargások robbantak ki Tibetben és más, tibetiek által is lakott kínai tartományban.

Hu Csintao kínai elnök azt mondta a mostani tárgyalásokról: reméli, hogy haladást érnek el és azt akarja, hogy továbbra is maradjanak nyitva a kommunikációs csatornák. Kína ugyanakkor továbbra is a dalai lámát okolja a zavargások kirobbantásáért.

A tibeti állami lap szerint "a március 14-i incidens után a dalai láma nem volt hajlandó elismerni borzalmas bűntetteit és továbbra is hazudozik". A lap korábban olyan farkashoz hasonlította a vallási vezetőt, akinek ember arca, de vadállati szíve van.

Egy másik lap pedig terrorista csoportnak nevezte az emigránsok által irányított Tibeti Ifjúsági Kongresszus nevű szervezetet, mert az el akarja szakítani a tartományt Kínától.

A Nobel-békedíjas dalai láma többször is tagadta, hogy a függetlenségért kampányolna és hangoztatta, hogy csak nagyobb fokú autonómiát szeretne.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást