Új magyar vállalás Afganisztánban

InfoRádió / MTI
2008. május 3. 12:12
Magyarország a jövő évtől vállalja egy lövészzászlóalj kiképzését Észak-Afganisztánban - jelentette be a honvédelmi miniszter az ázsiai országban.

Szekeres Imre reggel érkezett kétnapos látogatásra Afganisztánba; útjára elkísérte többek között Havril András vezérkari főnök és April Foley budapesti amerikai nagykövet.

A diplomata azt mondta: azért tartott a miniszterrel, hogy kifejezze az Egyesült Államok elismerését a terrorizmus elleni küzdelemhez nyújtott magyar hozzájárulásért.

A fővárostól, Kabultól északra fekvő Baglán tartományban 2006 szeptembere óta működtet egy 200 fős Tartományi Újjáépítő Csoportot Magyarország. A tervek szerint 20-25 magyar katona több éven át végez majd kiképzési feladatot hat hónapos váltásban.

Szekeres Imre és kísérete Mazari-Sarifban tárgyalt a nemzetközi biztonsági erő és az afgán hadsereg helyi vezetővel, majd tovább utazott Puli-Humriba, a magyar kontingens táborába.

Brit veszteség

Aknarobbanásban meghalt egy brit katona, további négy pedig megsebesült a dél-afganisztáni Hilmend tartományban - jelentette be a brit védelmi minisztérium.

A katonák pénteken járőröztek a tartomány északi részén, amikor járművük aknára futott. Kórházba szállították őket, de egyiküket már nem tudták megmenteni.

A mostanival 95-re nőtt az országban meghalt brit katonák száma a tálib hatalom 2001-es megdöntése óta.