Nagy pofont kapott a Munkáspárt, de "nincs válság"

Infostart
2008. május 2. 09:41
A Munkáspárt az elmúlt negyven év legrosszabb eredményét érte el a csütörtöki angliai és walesi helyhatósági választásokon.

A BBC által közzétett, a tanácsok mintegy felének eredményeiből összeállított becslés szerint a kormányzó Munkáspárt már csak a harmadik erő a szigetországban. A konzervatív párt 44 százalékos szavazatarányt ért el a péntek reggeli adatok szerint, a liberális demokraták 25, míg a Munkáspárt 24 százalékos támogatottságot kapott.

A péntek reggeli adatok szerunt a konzervatívok 147 mandátummal többet szereztek a korábbinál, míg a Munkáspárt 162 képviselői helyet vesztett a helyhatóságokban.

A voksoláson 137 angol és 22 walesi helyhatóság 4023 képviselői mandátumát újították meg. A brit unió e két országában összesen 46 millióan jogosultak szavazásra, és az első összesítések szerint különösen Londonban volt váratlanul magas a részvétel. A fővárosban több mint 5 millió a választópolgárok száma.

A legnagyobb érdeklődés a londoni polgármester-választást kísérte, ám az csak péntek estére derül ki, hogy a munkáspárti Ken Livingstone marad-e hivatalában, vagy a konzervatív kihívó, Boris Johnson lesz a nyertes.

A Munkáspárt parlamenti frakciójának politikai felelőse, Geoff Hoon az eredmények ismeretében azt mondta: nincs válság a pártban, és a választás kimenetele nem rengeti meg a kormány és a miniszterelnök, Gordon Brown helyzetét.