Háromból semmi: helyén marad a cseh kormány

Infostart
2008. április 30. 16:44
A bizalmi szavazás után is helyén marad a cseh kormány, miután az ellenzéknek harmadik kísérletre sem sikerült megbuktatnia a Topolánek-kabinetet.

A bizalmatlansági inditványt az ellenzéki szociáldemokrata párt a kommunisták támogatásával terjesztette be. Jiri Paroubek szociáldemokrata pártelnök szerint a Mirek Topolánek vezette jobbközép kormány árt az országnak, aszociális, nem legitim és képtelen lesz arra, hogy ellássa az EU soronkövetkező elnöki tisztségét.

Az ellenzéknek az előző két kísérlethez hasonlóan most sem sikerült megbuktatni a kabinetet, a kétszáz tagú képviselőházban csupán 98-an szavaztak igennel, a bizalom megvonásához legalább 101 szavaztra lett volna szükség, tehát három szavazaton múlott a mostani kabinet sorsa.

Az ellenzék abban bízott, hogy sikerül megtörnie a kormánypártok egységét.Az utóbbi időben ugyanis egyre több nézeteltérés volt a koalíciós pártok között, a kereszténydemokraták az egyházi vagyonnal kapcsolatos kérdések miatt kaptak hajba a polgári demokratákkal, és szankciókkal fenyegettek. A szerdai szavazáskor azonban egységesen támgatták a mostani kormányt.

A szociáldemokrata-kommunista ellenzék főleg a Csehországba tervezett amerikai radarállomás, valamint a pénzügyi-gazdasági reformok miatt kezdeményezett bizalmi szavazást.

A vita során Jiri Paroubek a kormány szemére vetette a szerinte elhibázott egészségügyi reformot is, melyet antiszociálisnak nevezett, különösen a január elsejétől bevezetett vizit- és kórházi díjak miatt. Paroubek szerint a Topolánek--kormány külföldön is rosszul képviseli az ország érdekeit.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást