Az első fekete bőrű képviselő az olasz Parlamentben

InfoRádió / MTI
2008. április 29. 20:44
Az olasz törvényhozás történetében kedden először fordult elő, hogy Jean-Léonard Touadi személyében fekete bőrű parlamenti képviselő is helyet foglalt az ülésteremben.

Az olasz törvényhozás történetében kedden először fordult elő, hogy Jean-Léonard Touadi személyében fekete bőrű parlamenti képviselő is helyet foglalt az ülésteremben.

A ma 49 éves Touadi Kongó-Brazzaville-ben született, húszéves korában települt át Olaszországba, ahol filozófiai, újságírói és politológusi diplomát szerzett, majd középiskolai és egyetemi oktatóként, rádiós és tévés újságíróként dolgozott, 2006-ban pedig a római városházán a biztonsági, ifjúsági ügyekkel, egyetemi kapcsolatokkal foglalkozott.

Az áprilisi parlamenti választásokon a korrupció ellen vívott harcával közismertté vált Antonio di Pietro egykori ügyész Értékek Olaszországa nevű, 4,3 százalékot szerzett pártjának képviselőjeként szerzett mandátumot.

Az AFP-nek nyilatkozva az első olasz fekete bőrű honatya megjegyezte, hogy noha megválasztásának van jelképes értéke, elsősorban az mégis személyes útjának betetőzése. Õ maga senkinek nem kíván a szimbóluma lenni és elutasítja az "etnikai folklórt". Kampányában nem a bevándorlás problémáját helyezte előtérbe, a bevándorlás-ellenes politikát hirdető populista Északi Liga sikerét azzal magyarázta az AFP-nek adott interjújában, hogy a vásárlóerő alakulása és a munkanélküliség okozta aggodalom közepette sokan az újonnan érkezetteket tették felelőssé a válságért.

Igen fontosnak tartja az olasz politikai élet megfiatalítását, a közigazgatás átláthatóvá tételét és a maffia elleni küzdelmet. A parlamentben Touadi a képviselőház külügyi bizottságának munkájában szeretne részt venni, hogy "jobban megmagyarázza Olaszországot a világnak". "Olaszországról téves kép él külföldön, ez a társadalom sokkal szorgosabb, élőbb és kreatívabb, mint azt hiszik" - mondta az új olasz képviselő.