"Clintonnak vagy Obamának vissza kell lépnie"

Infostart
2008. április 28. 17:12
Hillary Clintonnak vagy Barack Obamának a júniusi előválasztások után vissza kell lépnie az elnökválasztási küzdelemből, hogy a Demokrata Párt egyesíteni lehessen a konvencióra, és a demokrata jelölt megnyerhesse a novemberi választást - jelentette ki az ABC televízióban Howard Dean.

A Demokrata Párt elnöke azt nem volt hajlandó elárulni, szerinte a két elnökjelölt-aspiráns közül kinek kellene visszalépnie, csak azt hangsúlyozta, hogy ennek a lépésnek meg kell történnie, mihelyt túl vannak az utolsó előválasztáson is.

"Azt akarjuk, hogy a szavazók kinyilváníthassák akaratukat - ez június 3-ára megtörténik" - nyilatkozta Dean a "Good Morning America" című tévéműsorban.

A pártelnök azt is hangsúlyozta, hogy bár a szuperdelegátusoknak az augusztus 25-én rendezendő konvencióig joguk van várni azzal, hogy megnevezzék, melyik elnökjelölt-aspiránst támogatják, ez már túl késő a párt egyesítésére.

"A konvenció már nem lehet megosztott, mert ha addig várunk, akkor már nagyon nehéz lesz legyőzni John McCaint" - jelentette ki Dean, aki azt is hozzátette: Clinton és Obama is tudni fogja, ha itt az idő, hogy távoznia kell. "Nincs szükség arra, hogy nyomást gyakoroljak majd rájuk. Az ember tudja, mikor kell beszállnia a harcba - és azt is, mikor kell feladni. Ez a megegyezés része" - hangsúlyozta Dean.

Barack Obamának több delegátusa van, de Hillary Clintonnak új reményt adott a pennsylvaniai győzelem.