Orvosi kezelés nélkül belehalt a szülésbe az "érinthetetlen" nő

Infostart
2008. április 26. 08:00
Meghalt az az "érinthetetlen" nő, aki egy indiai kórház udvarában szülte meg kisbabáját. A doktorok elküldték a terhes asszonyt, mert a társadalmi ranglétra alján helyezkedik el. A baba sem élte túl a szülést.

A 28 éves indiai Maja Devi belehalt gyereke születésébe, akit egy indiai kórház udvarán hozott világra, mivel az orvosok elküldték a nőt. Azért nem voltak hajlandók szakszerű orvosi segítséget nyújtani az asszonynak, mert a dalitok kasztjába tartozott.

A dalitok a hierarchikus indiai társadalom legalsó szintjéhez helyezkednek el, és súlyos hátrányos megkülönböztetés éri őket: a többi kaszttól külön laknak, dolgoznak, esznek és mosakodnak.

A dalitok kasztjába tartozó nőkről a társadalmi ranglétrán feljebb helyezkedők úgy tartják, hogy nem szabad megérinteni őket, mert tisztátalanok - valószínűleg ezért nem kapott kezelést Maja Devi sem, akit csak a szülés után vittek be a kórház épületébe.

Akkor már hiába kapott szakszerű kezelést, mert súlyos szívrendellenesség miatt meghalt, majd egy nappal később kisbabája is.

A tartomány minisztere vizsgálatot rendelt el az eset kapcsán, és felfüggesztette az érintett orvosokat.