Szlovákia teljesíti a NATO kérését

Infostart
2008. április 25. 10:50
Megnégyszerezi Szlovákia 2010-ig Afganisztánban állomásozó katonáinak számát. Robert Fico miniszterelnök szerint azonban a katonák nem teljesíthetnek harci feladatokat. Jelenleg 69 szlovák katona szolgál az ázsiai országban a NATO vezetése alatt álló nemzetközi erő, az ISAF kötelékében.

Jaroslav Baska, a szlovák védelmi tárca vezetője holland partnerével, Eimert van Middelkooppal folytatott pozsonyi tárgyalásait követően közölte: a tervek szerint 2010-ig 250-280 főre emelik a szlovák kontingens létszámát. Ezzel Szlovákia eleget tenne a NATO kérésének, amely több katonát szeretne állomásoztatni az országban.

A szlovák katonák holland parancsnokság alatt, Uruzgán tartományban teljesítenének szolgálatot. Jaroslav Baska egyelőre nem nyilatkozott arról, milyen alakulatot küldenek a NATO-kötelelékébe, de jelezte, hogy esetleg harci egységről lehet szó.

Ezt azonban ellenzi Robert Fico miniszterelnök, aki a SME című napilap szerint ragaszkodik ahhoz, hogy a katonák csak zárt táborban teljesíthetnek szolgálatot, és harci feladatokat nem láthatnak el.

Fico a múltban többször is túlzottan veszélyesnek tartotta a szlovák katonák külföldi szolgálatát. A szlovák utászok jelenleg Kandahár tartományban dolgoznak egy nemzetközi katonai táborban.

Az ország középső részében lévő Uruzgán tartomány a legveszélyesebb régiók közé tartozik, a tálib harcosok állandó rettegésben tartják a környéket.

Hanganyag: Protics János


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást