Németország három évig még zárva marad

Infostart
2008. április 25. 17:08
Németország 2011 előtt nem nyitja meg munkaerőpiacát az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozott országok polgárai előtt. Még a 2004-es bővítés előtt az akkori kancellár elérte, hogy a német munkahelyek védelmében az új tagállamok állampolgárai csak rendkívüli esetben helyezkedhessenek el Németországban. Hasonló megkötéseket alkalmaz az osztrák kormány is.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung pénteki száma idézi a kancellárt, aki szerint 2011 előtt elképzelhetetlen a német munkapiac megnyitása azon országok polgárai előtt, amelyek 2004-ben vagy azóta csatlakoztak az Európai Unióhoz.

Az ipar azt szerette volna elérni, hogy az intézkedést már 2009-ben oldják fel, de, mint a nyugati tartományok közül a legnagyobb munkanélküliséggel küzdő Észak-Rajna-Vesztfália munkaügyi minisztere közölte: a kapukat csak 2011-ben fogják kitárni.

Német gazdasági vezetők viszont a súlyos szakemberhiányra és az ezzel járó milliárdos veszteségekre hivatkozva sürgették a derogáció mielőbbi feloldását.

A politika irányítói alighanem másként vélekedtek erről a kérdésről, erre utalt Olaf Scholz munkaügyi miniszter nemrég tett bejelentése is, amelyben szükségesnek tartotta a derogáció legalább 2011-ig történő meghosszabbítását.

Olaf Scholz a közel három és fél millió német állástalanra hivatkozva úgy vélte: semmi sem indokolja a megkötések feloldását. Az EU bővítése előtt kötött megegyezés értelmében a derogációt életbe léptető kormányoknak jogukban áll az egyszeri hosszabbítás, ha ezt gazdasági helyzetük szükségessé teszi.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást