Újabb lehallgatási botrány tört ki

InfoRádió / MTI
2008. április 24. 11:06
Újabb lehallgatási botrány tört ki Németországban, miközben a parlament azt vizsgálja, miért hallgatta le a szövetségi hírszerzés a Der Spiegel című hetilap újságírónőjét.

A ZDF közszolgálati televízió volt afganisztáni tudósítója azt állítja, hogy a német hírszerzés 2007-ben lehallgatta telefonjait. Ulrich Tilgner hozzátette: ezt a kabuli német nagykövetség egyik diplomatája közölte vele, az indok megnevezése nélkül.

A ZDF korábbi munkatársa szerint a német titkosszolgálat - feltehetőleg a szövetségi hírszerzés (BND) - azokat a telefonbeszélgetéseket hallgatta le, amelyeket tavaly júliusban Afganisztánban elrabolt német mérnökkel, Rudolf Blechschmidttel folytatott.

Múlt hét végén arra derült fény, hogy a szövetségi hírszerzés 2006-ban hónapokon keresztül megfigyelte a Der Spiegel Afganisztánnal foglalkozó újságírónőjének egy magas rangú kabuli kormányzati politikussal váltott internetes üzeneteit.

A történteket a BND is elismerte, majd Ernst Uhrlau, a hírszerzés elnöke levélben kért bocsánatot a tekintélyes hamburgi hírmagazintól. Az indítékról nem közöltek semmit, de az ügy - amely az elmúlt években nem az első ilyen jellegű botrány volt - felettébb kellemetlen helyzetbe hozta a hírszerzést.

A Bundestag ellenőrző bizottsága - amely a titkosszolgálatokat is felügyeli - szerdán megkezdte a megfigyelési botrány kivizsgálását, az ülésre megidézték a BND elnökét is. Ernst Uhrlau korábban azt állította, hogy annak idején nem tudott a "Spiegel-ügyről".

A ZDF volt tudósítójának állításáról egyelőre nem foglalt állást sem a hírszerzés, sem a titkosszolgálat.

Az újabb botrány nyomán Hans-Peter Uhl, a konzervatív uniópártok belpolitikai szóvivője azt hangoztatta, hogy a szövetségi hírszerzés (BND) iránt megrendült a bizalom, és közvetve a szövetségi hírszerzés vezetőjének lemondását sürgette.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Újabb lehallgatási botrány Németországban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást