Dalai láma levelét megírta Pekingnek

InfoRádió / MTI
2008. április 24. 08:01
Levélben kérte a dalai láma a kínai államfőt, hogy engedélyezze küldötteinek Tibetbe való beutazását a feszültségek enyhítésére. A tibetiek emigrációban élő szellemi vezetőjének képviselője közölte: a márciusi megkeresésre eddig nem érkezett válasz.

A kínai kormány azzal vádolja dalai lámát, hogy Tibet függetlenségére törekszik és ő szervezte a körzetben az erőszakos megmozdulásokat. A vallási vezető tagadja a vádakat, és többször is jelezte, hogy nem függetlenséget, csak autonómiát szeretne kiharcolni a tibetieknek.

Hivatalos pekingi adatok szerint a márciusi lhászai zavargások idején 18 civil és két rendor halt meg; az emigráns tibeti kormány ezzel szemben arról számolt be, hogy a kínai hatóságok megtorló intézkedései során legalább 125 tibeti vesztette életét.

Az Európai Unió külügyi biztosa arra kérte ma a kínai kormányt, hogy "a tibeti helyzet jobbítása" érdekében kezdjen "konstruktív és lényegre törő" tárgyalásokat a tartomány száműzetésben élő szellemi vezetőjével, a dalai lámával.

"Békés megoldást akarunk Kína és a dalai láma, illetve az ő képviselői között" - jelentette ki Benita Ferrero-Waldner egy sajtóértekezletén Tokióban, ahol az EU-Japán csúcstalálkozó keretében tartózkodik több más uniós képviselővel együtt, köztük José Manuel Barroso bizottsági elnökkel.

Az európai küldöttség még csütörtökön átutazik Pekingbe, ahol a kínai vezetéssel tárgyal majd, és fontos téma lesz e megbeszéléseken Tibet helyzete - mondta Ferrero-Waldner.