Átszabták Európa térképét: nincs többé Anglia!

Infostart
2008. április 24. 05:45
Anglia teljesen lekerült arról a térképről, amelyet az Európai Unió nemrég hozott nyilvánosságra. A brüsszeli bürokraták az új régiók kijelölésével akarják hatékonyabbá tenni az uniós pénzek elosztását.

Az EU legújabb elképzelése szerint Angliát három zónára osztanák, és egyes részeit hozzácsatolnák Franciaország nyugati területeihez - az így kapott régiót pedig a két ország között húzódó La Manche után Manche-nak neveznék.

A három területre szabdalt Anglia nyugati része Írországgal, Walesszel, valamint Skócia, Portugália, Spanyolország és Franciaország egyes részeivel együtt alkotná az atlanti régiót, míg Kelet-Anglia, Svédország, Dánia, Németország, Belgium, Norvégia és Hollandia lenne az északi-tengeri régió.

Az angol kormány még úgy is teljes mellszélességgel támogatja a javaslatot, hogy a megtervezett térképen nem szerepel az Angliát jelző felirat, sőt a La Manche angol elnevezését (English Channel) is átírták The Channel Sea-re, azaz Angol Csatornára.

Angol ellenzéki politikusok élesen bírálják Gordon Brown miniszterelnököt, amiért szerintük szövetkezik a brüsszeli bürokratákkal, hogy titokban egy európai szuperállamot hozzanak létre.

Brüsszelben úgy látják: az új régiók kijelölése erősíteni fogja a kereskedelmi és kulturális kapcsolatokat, illetve ösztönözni fogja a területek közti szállítmányozást és turizmust.

A térképterv éppen akkor került nyilvánosságra, amikor felmérés készült az angolok körében, amiből kiderül: 20 százalékuk azt akarja, hogy szakadjon szét Nagy-Britannia.