Veszélyben az ocelot - számos faj kihalását okozhatja a kormánydöntés

Infostart
2008. április 23. 07:30
Mint ahogy az amerikai elnökjelöltek sem kerülhetik már meg a klímaváltozás okozta problémák előtérbe helyezését, a washingtoni Fehér Ház is kénytelen foglalkozni az Egyesült Államok déli határainál épülő kerítés okozta környezeti károkkal. Amerikai tudósok egy jelentősebb csoportja ugyanis polgári engedetlenséget helyezett kilátásba az építés ellen, mert a kerítés számos fokozottan védett állatfaj életterét teszi tönkre.

Amerikai kutatók egy csoportja a testével akarja megakadályozni, hogy az Egyesült Államok felépítse déli határa mentén azt a kerítést, amely a Mexikó felöl érkezőket lenne hivatott visszatartani az illegális bevándorlástól.

A polgári engedetlenséget azután helyezték kilátásba a kutatók, hogy a Bush-kormányzat több mint 30 környezet- és földvédelmi jogszabályt szegett meg, hogy a kerítés felépítésének idei határidejét betartsa, és elkészüljön legalább 360 mérföldnyi vasbeton kerítéssel.

A tudósok szerint veszélybe kerültek olyan fajok, amelyek mászási, vándorlási vagy repülési útvonala épp a kerítés nyomvonalán át vezet. Ilyen például az amerikai kontinens leggyorsabban futó emlőseként számon tartott villás szarvú antilop, mert ezekből mára mindössze 70 példány maradt Amerika északi részén, és a megépítendő 5 megfigyelő torony működtetése pont annyi zajt csinál majd, amely a kutatók becslése szerint a faj észak-amerikai kihalásához vezet.

Hasonlóképpen veszélyeztetettek a jaguár és az ocelot, ez utóbbi különösen, hiszen Dél-Terxasban márcsak 80-100 példány él, és Mexikóba járnak át a szaporodás idején. 300 lepke és 500 madár faj is várhatóan megsínyli majd a tudományos és jogi viták kereszttüzébe került kerítést, amelynek építése a szabálytalanságok ellenére is gőzerővel folytatódik.

Van olyan természetvédelmi szervezet, amely már be is perelte a Bush-adminisztrációt a törvények figyelmen kívül hagyása miatt. A tudományos közösség egyhangúlag fércmunkának minősítette a belügyminisztérium által végzett hatástanulmányokat, és a legtöbben felháborítónak találják, hogy a Fehér Ház a Texastól Arizonáig húzódó kerítés megvalósíthatóságáról, az illegális bevándorlás elleni hatékony fellépésről beszél, miközben fittyet hány a leginkább távlati hatásra: a környezet védelmére.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást