Hamisításban Kína után Németország vezet

Infostart
2008. április 23. 21:30
A német ipar számára egyre nagyobb gondot okoz a hamisítványok terjedése. Noha a jogvédelemről a napokban megállapodás született Berlinben a német és a kínai igazságügyi miniszter között, gazdasági körökben csak óvatos derűlátással nyilatkoznak a kétoldalú egyezmény várható hatásairól.

A Balti-tenger alatt tervezett kőolajvezeték megépítésében résztvevő Vietz Pipeline Equipment nevű hannoveri cég végleg beszüntette az együttműködést eddigi kínai partnerével, mert az szemrebbenés nélkül lemásolta a német cég műszaki rajzait, és ezáltal milliós jövedelemre tett szert.

A Vietz Pipeline Equipment esete távolról sem egyedi, így mind több német vállalat próbál más irányba tapogatózni, ha fennáll a birtokában lévő szabadalom jogtalan eltulajdonításának a veszélye.

Köztudott, hogy Kínában hagyják leggyakrabban figyelmen kívül a szabadalmi jogokat, és a legtöbb hamisított áru is Kínából érkezik. A német gazdaságnak ez idén már legalább 15 milliárd euró veszteséget okoz - 2 milliárddal többet, mint tavalyi.

Emellett becslések szerint mintegy 70 ezer német munkahely is veszendőbe megy a hamisítások miatt. A német gépgyártók szövetségének elnöke azonban utalt arra is, hogy a hamisítások terén Kína után Németország áll a második helyen, ezért is bizonyulnak kemény diónak a pekingi kormánnyal folytatott jogvédelmi tárgyalások.

A berlini gazdasági minisztérium felmérése szerint világviszonylatban 150 milliárd euró kárt okoznak a hamisítványok, amelyeknek legalább a felét a luxus-cikkek, kiváltképpen divatáruk teszik ki.

Hanganyag: Vincze András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást