Ember- és drogkereskedők leselkednek az Angliába érkező fiatalokra

Infostart
2008. április 23. 21:00
Több mint 400, külföldről érkezett fiatal tűnt el az angol hatóságok felügyelete alól. Sorsukról senki nem tud semmit - többségük nagy valószínűség szerint ember- és drogkereskedelem áldozatává vált.

Több száz, Afrikából, Ázsiából és Kelet-Európából érkezett fiatalkorú csúszott ki a brit hatóságok kezei közül - állítja egy angol civil szervezet. Úgy hiszik, hogy az eddig biztonságos környezetben (többnyire nevelőotthonokban) tudott fiatalok ember- és drogkereskedőkhöz kerültek.

Jogvédők szerint sok gyereket maguk a kereskedők viszik el, majd prostitúcióra, rabszolgaságra és más törvénytelen tettekre kényszerítik őket a világ különböző országaiban, főként Olaszországban és Spanyolországban. Néhány fiatal ugyan el tud szökni fogvatartóitól, de papírok és pénz nélkül nem sok mindent tudnak tenni, így újra könnyen emberkereskedők markába kerülhetnek.

Az angliai helyi hatóságok összesített adatai alapján 2004 és 2007 júliusa között 408 gyerek tűnt el. Közülük csak a londoni Heathrow és Gatwick repülőterek környékéről 87 kínai fiatalt tartanak számon, akiknek sorsáról nem tudnak semmit. Az eltűntek listáján afgán, albán és indiai gyerekek is szerepelnek. Eddig mindössze 12 fiatalt sikerült előkeríteni és biztonságba helyezni.

Az elveszett fiatalok száma annak ellenére növekszik a szigetországban, hogy a kormánynak külön akcióterve van az emberkereskedelem visszaszorítására. Jogvédők szerint a drámai helyzet miatt sürgős felülvizsgálatra van szükség, valamint a biztonságban tudott gyerekek mellé is külön gyámokat és védőket kell kirendelni, mert veszély fenyegeti őket.