Csökkenhetnek az uniós agrár- és régiófejlesztési támogatások

Infostart
2008. április 23. 14:44
Az agrártámogatások és az infrastrukturális fejlesztési lehetőségek is csökkenhetnek azután, hogy az Európai Unió hamarosan megkezdi a 2007 és 2013 közötti keretköltségvetésének felülvizsgálatát. A BruxInfo szakértője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában azt mondta: a tagállamok már inkább a kutatás-fejlesztésre koncentrálnának, és nem régiós felzárkóztatásokra.

A felülvizsgálat azért vált szükségessé, mert 2005-ben az akkori 25 uniós tagállam csak kompromisszumos megállapodást tudott kötni a közösség hétéves költségvetéséről, azzal a feltétellel, hogy a végrehajtás félidejében, 2008-2009 táján általános felülvizsgálatot tartanak - mondta az InfoRádiónak a BruxInfo szakértője.

Fóris György hozzátette: 2012 első félévére az Európai Parlamentnek, a tagországok tanácsának és az Európai Bizottságnak egyetértésre kell jutnia a költségvetési számok kapcsán, ehhez pedig az kell, hogy 2011 végére az állam- és kormányfők között a politikai megállapodás megszülessen.

Hogy tartható legyen a menetrend, a költségvetési vitáknak legkésőbb 2010 második félévében meg kell kezdődniük, ez pedig azért fontos Magyarország számára, mert 2011 elejétől éppen a miénk lesz az elnökség - közölte a BruxInfo szakértője.

A felülvizsgálat hatására valószínűleg csökken majd az agrártámogatások és a régiós felzárkóztatást szolgáló összegek mértéke - mondta Fóris György, aki szerint az Európai Unió vezetése már nem a Magyarország számára fontos tételekben, hanem a kutatás-fejlesztés kiterjesztésében, a versenyképesség javításában gondolkodik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást