Clinton: adósságot csökkenthet a fontos részgyőzelem

Infostart
2008. április 23. 09:37
Hillary Clinton New York-i szenátor nyerte meg a keddi demokrata párti pennsylvaniai előválasztást Barack Obama illinois-i szenátor előtt. Az egykori first lady fontos részgyőzelmet aratott, amely az anyagi pozícióit is megerősítheti, igaz, egy olyan államban sikerült nyernie, ahol biztos lehetett a győzelmében - véli az InfoRádió által megkérdezett Amerika-szakértő.

A demokrata Hillary Clinton jelentősen eladósodott az előválasztási kampányban, míg vetélytársa, Barack Obama bankszámláján csaknem 40 millió dollár várakozik. Az egykori first lady mindezt csak a kommunikációjában tudja kihasználni: azt hangoztatja, hogy Obamával szemben csak az anyagi nehézségek miatt marad alul.

Mindez igaz is lehet - véli Frank Tibor, az ELTE Angol-Amerikai Intézetének igazgatója. A New York-i szenátor pennsylvaniai győzelme azonban nemcsak a kampánystábját, hanem az adományozóit is lendületbe hozhatja.

A demokrata előválasztás eredménye az előrejelzéseket igazolta: a többi államnál idősebb, fehérebb és több női szavazóval rendelkező államban a volt first lady magabiztosan, 10 ponttal megelőzte vetélytársát. Clinton az adatok 93 százalékos feldolgozottsága mellett a szavazatok 55 százalékát szerezte meg, Obama eredménye 45 százalék.

Az előválasztás következő fordulója május 6-án Indianában lesz. Ezzel együtt még kilenc előválasztás van hátra, ezek közül a legnagyobb államban, Észak-Karolinában Obama esélyei a jobbak.

A republikánus előválasztáson nem volt kérdés, hogy az egyetlen versenyben maradt jelölt "győz". John McCain 72 százalékot kapott. Az arizonai szenátor már a március 4-i fordulóban bebiztosította jelöltségét, megszerezve a szeptemberi pártkonvencióra a jelöltté válásához szükséges számú delegátust.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást