A klímaváltozás még a világháborúnál is nagyobb veszélyt jelent

Infostart
2008. április 23. 20:45
A világ kormányai alaposan alábecsülik a klímaváltozás következményeit - vélik brit biztonságkutatók, akik szerint a globális felmelegedés évszázadokra megváltoztathatja a nemzetközi biztonságot. Éppen ezért még a világháborúknál is nagyobb veszély fenyegeti az emberiséget.

Az országok rendkívüli mértékben alábecsülik a klímaváltozásból fakadó lehetséges konfliktusok veszélyeit, és ezen a magatartáson haladéktalanul változtatniuk kell - vélik brit biztonságpolitikai szakértők, akik szerint legalább annyit kéne költeni ennek a problémának a kezelésére, mint a terrorizmus elleni harcra.

A szakemberek figyelmeztetnek: ha a klímaváltozás üteme nem lassul, és a kritikus környezeti küszöbértékeket továbbra is meghaladjuk, akkor ez lesz a nemzetek közötti és nemzeten belüli konfliktusok elsődleges forrása.

A szakértők tanulmányukban arra következtetnek, hogy az elkövetkező évtizedekben a globális felmelegedés olyan mértékű változásokat fog okozni a világ stratégiai biztonsági rendszerében, mint amilyet a hidegháború vége okozott a kilencvenes évek elején.

Bár a természeti források miatt kirobbant konfliktusok mindig is jellemzőek voltak, az éghajlatváltozás tovább súlyosbítja a problémákat: milliók kényszerülnek elhagyni otthonaikat a szárazság, az árvizek és az éhínség miatt.

A szakemberek szerint még a klímaváltozás elleni küzdelem élharcosának számító Európa sem törődik biztonsági kérdésekkel, mivel azok megoldására az államok a védelmi költségvetésük mindössze fél százalékát költik.