Az ENSZ komolyan veszi az élelmiszerválságot

InfoRádió / MTI
2008. április 20. 11:40
Az ENSZ nagyon komolyan veszi a világszerte növekvő élelmiszerárak okozta válságot - közölte a világszervezet főtitkára a Profil osztrák hírmagazinnak adott nyilatkozatában.

Az interjúban Ban Ki Mun felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszerválság nemcsak az ENSZ rövid távú humanitárius célkitűzéseit vetheti vissza, hanem károsan hathat ki az olyan középtávú programokra is, mint a szegénység és az éhség elleni küzdelem.

"Ha időben nem tudjuk kezelni a problémát, sok országban maga a biztonság kerülhet veszélybe" - szögezte le.

Az ENSZ főtitkára elmondta, hogy a válság megoldására először magas szintű szakértői tanácskozásokat tervez összehívni, majd a különböző, a kérdéskörben érintett ENSZ-szervezetek és ügynökségek tevékenységének összehangolásával konkrét segélyprogramokat dolgoznak ki.

A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a közelmúltban megkongatták a vészharangot: figyelmeztetésük szerint súlyos globális következményekkel járhat, ha az élelmiszerárak magasan maradnak. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) adatai alapján jelenleg 37 országot fenyeget éhínség, a tragédia elkerüléséhez 500 millió dolláros rendkívüli segélyre lenne szükség.