A pápa szerint Amerikának türelemre van szüksége

InfoRádió / MTI
2008. április 16. 18:51
Minden korábbinál fontosabbnak nevezte a globális szolidaritást a katolikus egyházfő. XVI. Benedek a washingtoni Fehér Ház kertjében mondott rövid beszédet, ahol nagy ünnepség keretében fogadta őt az amerikai elnöki pár.

XVI. Benedek udvariassági látogatást tett az elnöknél az ovális irodában, zárt ajtók mögött folytattak háromnegyed órás megbeszélést.

"A globális szolidaritás ma minden korábbinál sürgetőbb" - mondta XVI. Benedek pápa rövid beszédében, emlékeztetve arra, hogy 60 éve fogadták el az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát. Mint hangsúlyozta, a szabadság szorosan kapcsolódik az Istenen alapuló erkölcsi rendhez, a demokrácia értékek nélkül a lelkét veszítheti el. Kitért arra, hogy "az Egyesült Államoknak türelemmel kell viseltetnie a nemzetközi diplomácia erőfeszítések irányában".

A szentatya arról is szólt, hogy a katolikusok fontos szerepet játszottak és játszanak Amerika életében. Mint mondta, hisz abban, hogy látogatása a megújulás és remény forrása lehet az egyház számára az Egyesült Államokban.

"Szükségünk van az Ön üzenetére, hogy Isten a szeretet" a mostani vallásháború idején - mondta beszédében George Bush, aki jó egészséget és boldogságot kívánt a 81. születésnapját pénteken ünneplő pápának.

Az elnök kiemelte, hogy az Egyesült Államok világszerte a szegénység ellen küzd, a békét támogatja, és reményt nyújt azoknak, akik még a zsarnokság sötétségében élnek. Mint mondta, az Egyesült Államok korszerű állam, ugyanakkor ősi, örök igazságok vezérlik.

"A legtalálékonyabb, legkreatívabb és legdinamikusabb ország a Földön, ugyanakkor egyike a levallásosabbaknak" - fogalmazott George Bush.