Újjávarázsolják a felrobbantott szigetet

Infostart
2008. április 11. 12:39
Turistaparadicsomként születik újjá egy északi-tengeri sziget, amelyet a németek mindkét világháborúban haditengerészeti támaszpontnak használtak, a britek pedig ennek megfelelő vehemenciával támadtak.

A német partoktól mintegy 60 kilométerre lévő Helgoland szigete 1947-ben a történelem legnagyobb nem nukleáris robbanásának volt a helyszíne: a britek 6.800 tonna háborúból visszamaradt hadianyagot repítettek a levegőbe, hogy megsemmisítsék az ottani megerősített tengeralattjáró-bázist.

A detonációban azonban nemcsak a bunkerek mentek tönkre, hanem a sziget egy részét is sikerült eltüntetni. Most azonban egy hamburgi üzletember - aki gyerekkorában sok időt töltött Helgolandon - egy hatalmas beruházásra készül, amelynek keretében visszaállítják a sziget korábbi kiterjedését.

A mintegy 20,5 milliárd forintnak megfelelő összegbe kerülő projekt során összekötik Helgolandot és a közeli Dune szigetét - a két földdarab korábban egy egységet alkotott, de 1720-ban egy hatalmas vihar elmosta az összeköttetést.

Az üzletember, Arne Weber szerint a beruházással az eddiginél is sokkal vonzóbb célpont lesz Helgoland a turisták számára.