Egy haláleset miatt lemondott a román külügyminiszter

InfoRádió / MTI
2008. április 11. 19:29
Bejelentette lemondását Adrian Cioroianu román külügyminiszter, mert egy lengyelországi börtönben éhségsztrájkját követően meghalt egy román férfi.

Cioroianu péntek esti nyilatkozatában ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a férfi haláláért nem tekinti magát felelősnek. Szerinte a krakkói román konzul kezelte hanyagul az esetet, és emiatt nem kapott megfelelő tájékoztatást a férfi állapotáról.

A román külügyminiszter rámutatott: azért nyújtja be becsületből lemondását, mert függetlenül attól, hogy az illető ártatlan vagy vétkes volt, az emberi élet a legfontosabb.

A 33 éves Daniel Crulic lopás vádjával tavaly novemberben került egy krakkói börtönbe. Januárban halt meg, miután két hónapig éhségsztrájkot folytatott bebörtönzése ellen tiltakozva.

Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök szerdán a krakkói konzul visszahívását és a varsói román nagykövet "magyarázat érdekében" való hazarendelését kérte.

Bukaresti megfigyelők szerint Cioroianu lemondása hosszabb ideje várható volt. Bő egyéves mandátuma alatt ugyanis számos bírálat érte a román sajtó és politikai ellenfelei részéről. Legutóbb azért kritizálták, hogy az április eleji NATO-csúcs ideje alatt - amikor Románia számos magas rangú vendéget fogadott - túlságosan háttérbe vonult.

A leghevesebb nemzetközi és romániai támadások azonban tavaly novemberben érték, amikor kijelentette, hogy a külföldön bűncselekményeket elkövető román állampolgárokat az egyiptomi sivatagba kellene zsuppolni és kényszermunkára fogni.

Tariceanu kormányfő elfogadta Cioroianu lemondását. A román kabinet vezetőjének új személyt kell jelölnie a külügyi tárca élére.