Nem kapott bizalmat a spanyol miniszterelnök-jelölt a képviselőházban

InfoRádió / MTI
2008. április 9. 14:40
Nem szerezte meg a beiktatásához szükséges támogatást José Luis Rodríguez Zapatero szocialista miniszterelnök-jelölt szerdán a madridi képviselőházban tartott első szavazási fordulóban.

Az eredmény várható volt, mert az ellenzéki pártok többsége előre közölte, hogy tartózkodni fog, vagy a kormányfőjelölt ellen voksol. A beiktatáshoz a képviselők abszolút többségének, 176 főnek a támogatását kellett volna elnyerni, de a parlament 350 fős alsóházában csak 168 képviselő szavazott bizalmat a második négyéves mandátuma előtt álló Zapaterónak.

A baszk és a katalán nacionalisták tartózkodtak, a konzervatív Néppárt, amelynek 154 mandátuma van a képviselőházban, nem támogatta a miniszterelnök-jelöltet.

A pénteki, második szavazási fordulóban már csak relatív többségre van szükség, amelyet a március 9-i választásokon győztes Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) 169 fős frakciója egyedül is biztosítani tud.

Zapatero szerda reggel előre látta, hogy második szavazási fordulóra lesz szükség beiktatásához. Ezért úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy tervei szerint szombaton mutatja be az új kabinetet, miután átveszi megbízatását a királytól. Azt már tudni lehet, hogy megőrzi előző kormánya két "nagyágyúját": María Teresa Fernández de la Vegát a miniszterelnök-helyettesi poszton és Pedro Solbes Mirát a gazdasági tárca élén. Előreláthatólag a külügyminisztérium élén sem lesz változás, továbbra is Miguel Ángel Moratinos irányítja majd a tárcát.

A fiatal spanyol demokrácia történetében most fordul elő másodszor, hogy egy kormányfőjelölt nem kap bizalmat a képviselőházban már az első szavazási körben. A konzervatív Leopoldo Calvo-Sotelo jutott hasonló sorsa 1981-ben, akinek beiktatását Antonio Tejedo csendőr alezredes kudarcba fulladt puccskísérlete zavarta meg.