A texasi szekta tagjai olyanok, mint a földönkívüliek

Infostart
2008. április 9. 20:30
Ismerkednek a világgal azok a gyerekek és nők, akik néhány nappal ezelőtt hagyták el egy poligamista szekta texasi farmját. Sokan közülük még sosem jártak a falakon kívül.

Kétszázharminchat gyerek - akik között volt csecsemő és tizenéves is - hagyta el az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Fundamentalista Egyháza nevű, poligámiát hirdető szekta tulajdonában lévő farmot a hétvégén. Sokan közülük sosem jártak a birtok falain kívüli világban, amelyről azt mesélték nekik, hogy gonosz, és az ott termesztett ételek ehetetlenek.

A XIX. századi ruhákba öltözött gyerekekkel együtt 133 nő is elhagyta a farmot - róluk most az egyik közeli város baptista egyháza gondoskodik. "Olyanok, mint a földönkívüliek - mi legalábbis annak tűnünk a szemükben. Semmit sem tudnak a világról, fogalmuk sem volt, mit kell csinálni a zsírkrétákkal" - mondta Helen Pfluger baptista önkéntes.

A segítők szerint a nők és gyerekek olyanok, mintha az 1870-es évekből léptek volna elő. "Az öltözködéssel kapcsolatos kéréseiket a legnehezebb teljesíteni. Egy négyéves kislánynak bokáig érő, hosszú ujjú, bő derekú, pasztellszínű ruhácskát kértek. Nem hiszem, hogy Texasban bárhol kapnánk ilyet" - tette hozzá Helen Pfluger.

A rendőrség a múlt pénteken hatolt be a csaknem 7 négyzetkilométeres területre, miután egy 16 éves lány azzal hívta fel őket, hogy fizikai és szexuális zaklatás áldozata lett a farmon. A lány emellett azt is elárulta a rendőröknek, hogy tavaly gyermeket szült 50 éves férjének, akinek ő a hetedik felesége, holott Texasban 16 éves kor alatt a lányok számára tilos a házasság.

A vallási csoport, az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Fundamentalista Egyháza az 1930-as években vált ki a mormon egyházból, miután ott betiltották a poligámiát. A szekta tagjai abban hisznek, hogy a férfiaknak legalább három nőt kell feleségül venniük, hogy a mennybe kerülhessenek, míg a nők számára ennek feltétele, hogy engedelmesek legyenek.