Hazug és házasságtörő volt a skótok királynője?

Infostart
2008. április 8. 05:45
Azért találta ki elrablásának történetét Stuart Mária, hogy törvényesítse házasságát szeretőjével - derül ki Lesley Smith nőgyógyász elemzéséből, amely rávilágít egy négyszáz évvel ezelőtti királygyilkosság részleteire. A szakértő szerint Stuart Mária, a skótok királynője szövetkezett férje megölésére.

A szakértő szerint a skótok királynője egyáltalán nem volt az a szentéletű uralkodó, amilyennek a róla szóló filmek ábrázolják: felelőtlen szépség volt hatalmas vonzerővel. Ez részben megmagyarázhatja, miért bánt vele olyan keményen ellenfele, I. Erzsébet.

Lesley Smith kutatása Mária titkára és tanácsadója, Claude Nau feljegyzéseit veszi alapul, amelyek szerint a királynő 1567. július 24-én, a Loch Levan-kastélyban elvetélt ikreivel. Nem lehet azonban tudni, ki volt az apja a két magzatnak, hiszen Mária májusban, csupán 12 héttel az után, hogy második férjét, Lord Darnley-t megölték, feleségül ment James Hepburnhöz, Bothwell negyedik grófjához. A férfi, állítólag, még áprilisban elrabolta, és a Dunbar-kastélyba vitette.

Mária az eset után azt állította, gyermekei második férjének halála után fogantak, a szakértő szerint azonban ez nem igaz. Ebben az esetben ugyanis a kicsik legfeljebb 12 hetesek lettek volna, amikor elvetéltek, ilyen apró magzatok esetében azonban csak modern eszközökkel lehet biztosan megállapítani, hogy az anya ikreket várt. Ráadásul az uralkodó azt bizonygatta: mindössze hét hete volt várandós, amikor a tragédia történt.

Viszonya volt

Lesley Smith szerint az is elképesztő egybeesés lenne, ha Mária gyermekei erőszak során fogantak volna, valószínűbb, hogy a királynőnek, jóval férje halála előtt viszonya volt Bothwellel, várandós lett, és maga találta ki az elrablásról szóló történetet, hogy igazolja állapotát és újabb házasságát. A szakértő úgy véli: az uralkodó öt hónapos terhes lehetett, amikor elvetélt.

Ahogy több más történész, Lesley Smith is úgy véli, hogy a királynőnek és szeretőjének köze volt Lord Darnley halálához, akit Edinburghban megfojtottak; ő és Mária ekkor mindössze 19 hónapja voltak házasok. Az ügy fő gyanúsítottja Bothwell volt, ám felmentették.

A szakértő szerint az is gyanúra ad okot, hogy a királynő nem próbált megszökni Bothwelltől, és nyilvánvaló, hogy szerelmes volt belé, míg férjét, aki első unokatestvére volt, nyíltan elutasította, és külön élt tőle, amikor a férfit meggyilkolták.

Felelőtlen szépség

Lesley Smith szerint a teória részben magyarázatot ad arra is, miért bánt a keresztény Stuart Máriával olyan mostohán protestáns unokatestvére, I. Erzsébet: a skótok királynője ugyanis magas volt, szép és rendkívül vonzó, komoly fenyegetést jelentett tehát az angol uralkodó számára.

A szakértő azt is megjegyezte: bár Erzsébet, mielőtt kivégeztette volna, 19 éven át tartotta fogva Máriát, a skót uralkodót egyetlen katolikus állam sem próbálta kiszabadítani. Lesley Smith úgy véli, ez a tény is sokat mond arról, mit gondoltak más dinasztiák a királynő zavaros magánéletéről.