Börtönben van? Legyen képviselő!

Infostart
2008. április 7. 10:57
Szerbiában még az is elindulhat a parlamenti választásokon, aki börtönben van. Ezt annak idején bizonyította a hágai börtönben lévő néhai szerb elnök, Slobodan Milosevic, majd a jelenleg is vizsgálati fogságban lévő Voislav Seselj radikális pártvezér. Most a szerbiai romák pártja indít egy börtönben lévő volt labdarúgót és klubelnököt, aki még csak nem is roma.

Az már természetes, hogy a május 11-ei előrehozott választás kampányában az ellenfelek csalónak, hazaárulónak vagy tolvajnak nevezik egymást Szerbiában. Sőt az sem okoz meglepetést, ha a politikai szervezetek börtönben lévő embereket jelölnek parlamenti képviselőnek. Annak idején a hágai börtönben lévő Slobodan Milosevic vezette a szocialista párt választási listáját.

Voislav Seselj, a Szerb Radikális Párt elnöke már ötödik éve a hágai börtönben van, de pártja következetesen a választási lista élére teszi a nevét.

A Szerbiai Romák Uniója azonban most mégis meglepetést okozott. Egy börtönben lévő volt labdarúgót indítanak saját jelöltjükként a választásokon, azt a Dragan Dzsajics többszörös jugoszláv válogatottat, aki azért van vizsgálati fogságban, mert a vádak szerint euró milliókat sikkasztott, mint klubelnök, a labdarúgók eladásából.

A szerbiai cigányok pártja, a roma unió felkérésére a börtönben lévő ismert labdarúgó és klubelnök vállalta a jelölést.

Viszont annál nagyobb felháborodást keltett Szerbiában, hogy a hágai bíróság felmentette Ramush Haradináj koszovói albán politikust és a feloszlatott albán felszabadítási hadsereg egykori parancsnokát, akit a koszovói szerbek ellen elkövetett háborús bűnökkel vádoltak. Szárnyra kelt az a hír is, hogy ezután valószínűleg szabadon engedik Voislav Seseljt is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást