A szlovákok jövőre áttérhetnek az euróra

Infostart
2008. április 7. 11:10
A szlovák pénzügyminiszter szerint már csaknem biztosra vehető, hogy a tervezett időpontban, tehét 2009 január elsjeén sikerül bevezetni az eurót.

Ján Pocsiatek pénzügyminiszter közölte: Szlovákia jelezte az Európai Bizottságnak, hogy készen áll az euró 2009-es bevezetésére és olyan lépések megtételére, melyek az inflációs nyomás mérséklését célozzák. Szlovákia levélben kérte az uniótól az eurózónáhóz való csatlakozás engedélyezését.

A szlovák pénzügyi tárca vezetője jelenleg 90 százalékos esélyt lát arra, hogy országa a tervezett időben, tehát már 2009-ben az eurózóna tagjává váljon. Ezzel 16-ra emelkedhet a monetáris unió tagjainak száma.

A hétfői szlovák lapok idézik Joaquín Almuniának, az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosának kijelentését, miszerint lehetséges, hogy Szlovákia 2009 elején csatlakozhat az eurózónához.

A maastrichti kritériumok közül jelenleg csupán az inflációs feltétel teljesítése jelenthet problémát, ám az elemzők szerint az inflációs ráta a célsávon belül marad majd.

Februárban az éves átlagos fogyasztói árindex 2,1 százalékos volt, a bizottsági döntés szempontjából azonban a márciusi adatok lehetne meghatározók, melyeket ezen a héten közöl a pozsonyi központi statisztikai hivatal.

Amennyiben az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank májusban pozitiv jelentést ad Szlovákiáról, a jóuniusi EU-csúcson végső döntés születhet Szlovákia euróövezetbe való felvételéről.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást