Újabb hamis történtet Clintontól

InfoRádió / MTI
2008. április 6. 19:33
Az amerikai demokrata elnökjelöltségért küzdő Hillary Clinton újabb hamis történetére derült fény - hangzott el az ABC televízió vasárnapi tudósításában.

A volt first lady - akinek hitelességén nehezen kiköszörülhető csorba esett néhány hete, miután kiderült, hogy egy 1996-os boszniai látogatásáról a valóságtól eltérően számolt be kampányában - ez esetben egy olyan drámai, de valótlan sztorit ismételt fellépésein, amellyel azt szándékozott bizonyította, hogy mekkora szükség van az általa sürgetett általános betegbiztosításra.

Az ominózus történet

Clinton az utóbbi hetekben előszeretettel mesélt el a választóknak egy történetet egy terhes asszonyról, akitől állítólag megtagadták az egészségügyi ellátást egy ohiói kórházban, mert nem volt nála a kezeléshez szükséges 100 dollár.

A mindig hatásos, a hallgatóság körében megdöbbenést keltő sztori azzal zárult Clinton előadásában, hogy a kezeléstől megfosztott nőt néhány nappal később súlyos szövődményekkel egy másik kórházba kellett vinni. De már késő volt, anya és gyereke is meghalt.

Az ilyen esetek elkerülésére van szükség a mindenkire kiterjedő egészségbiztosításra - hangoztatta Clinton.

Tiltakozott a kórház

A szóban forgó kórház, amelyet Clinton sosem említett a történetben, a hét végén tiltakozott a történet miatt. Az ohiói Athensben működő O'Bleness Memorial Hospital közölte, hogy a történet nem igaz, és követelte, hogy a szenátor nem említse többé.

A kórház nyilatkozata szerint a nőnek volt biztosítása, és nem fordult elő, hogy megtagadták volna tőle a kezelést.

Egy seriffhelyettes mesélte?

Clinton kampánystábja ezek után azt mondta az ABC News csatornának, hogy a volt first lady egy seriffhelyettestől hallotta a történetet és semmi nem indokolta, hogy megkérdőjelezze annak hitelességét.

"Amennyiben a kórház azt állítja, hogy nem így történt, tiszteletben tartjuk ezt, és (Clinton) nem fogja többet elmondani" - mondta Mo Elleithee, Clinton szóvivője.

Kitért arra, hogy a jelöltaspiránsok mindenféle történeteket hallanak, miközben járják az országot, és elfogadott, hogy ezeket a sztorikat felidézik beszédeikben. Hozzátette, hogy nem minden történet hitelességét képesek ellenőrizni, ez esetben is igyekeztek, de a titkos kórházi adatok miatt ez nem sikerült.

Azt már nem magyarázta meg, hogy miért volt szükség egy meg nem erősített sztori többszöri elmesélésére.

Nem az első téves történet

Hillary Clinton hitelességén nagy csorba esett, amikor néhány hete egy kampánybeszédében - mint később mondta - "tévesztett" egy korábbi élményével kapcsolatban. Saját "harcedzettségére" utalva egy rendezvényen arról beszélt: 1996-ban first ladyként ellenséges erők fegyvertüzében szállt le repülőgépével a boszniai Tuzlában, "lehajtott fejjel rohantunk a járművek felé, hogy a bázisra jussunk".

A CBS televízió azonban rámutatott, hogy Clinton valójában nem rohant sehová, hanem békésen üdvözölte a fogadóküldöttséget, egy kislány virággal a kezében köszöntötte.

Clinton elszólása - konzervatív hírmagyarázók szerint hazugsága - heteken át vezető hír volt.

A volt first lady legutóbb a Jay Leno-show vendégeként igyekezett tréfára venni a dolgot: azt mondta, majdnem elkésett, mert mesterlövészek tüze tartóztatta fel a Los Angeles-i Burbank repülőtéren.