Kiszabadították a 42 elrabolt egyetemistát Irakban

InfoRádió / MTI
2008. április 6. 16:11
Ismeretlen fegyveresek elraboltak negyvenkét egyetemistát vasárnap az észak-iraki Moszul közelében; a túszokat néhány órával később a biztonsági erők kiszabadították.

A moszuli egyetem diákjainak két buszát a várostól 30 kilométernyire délre, egy faluban felállított álellenőrzőpontnál tartóztatták fel a gépfegyveres támadók. Az egyik járműnek sikerült áttörni a torlaszt, de a másikon utazó 42 egyetemista fiú az emberrablók fogságába esett. A túszokat teherautókon ismeretlen helyre szállították.

"Az elrabolt diákokat az iraki hadsereg és rendőrség egységei kiszabadították" - jelentette be Hálid Abdul-Szattar tábornok, Ninive tartomány biztonsági erőinek szóvivője. A túszszabadítás körülményeiről részleteket nem árult el.

Ez volt az egyik legnagyobb tömeges emberrablás az arab országban azóta, hogy 2003-ban az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció megtámadta Irakot.

Egyetlen szervezet sem vállalta magára a túszejtést, de a hatóságok az al-Kaida iraki szárnyát gyanítják a bűncselekmény mögött.