Egyszerre avatják Vereckén a magyar és az ukrán emlékművet

InfoRádió / MTI
2008. április 6. 13:20
A tervek szerint egyszerre avatják fel idén júniusban a Vereckei-hágón a már megépült magyar honfoglalási emlékművet és az 1939-ben ott állítólag kivégzett ukrán fegyveres ellenállók addig felállítandó emlékjelét.

A két emlékművel kapcsolatos, még nyitott kérdéseket a hétvégén vitatta meg Ungváron a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal mellett működő, ismert helyi alkotókból álló művészeti tanács.

A hivatal sajtószolgálatának beszámolója szerint a magyar honfoglalási emlékmű létesítését övező országos figyelemre való tekintettel a fórum résztvevői meghallgatták annak alkotóját, Matl Péter munkácsi szobrászt, aki - a jelentés szavaival - különösen hangsúlyozta, hogy a magyar törzseket jelképező hét kőtömbből álló, gúla alakú emlékművön "nem lesz turulszobor, sem egyéb magyar állami szimbólum".

A tanácskozáson Jurij Gleba, a közigazgatási hivatal művelődési főosztályának vezetője bejelentette, hogy az Ukrajna és Magyarország között létrejött megállapodásnak megfelelően mindkét emlékművet júniusban avatják fel, s addig helyreállítják a Vereckei-hágón álló, ismeretlenek által megrongált szovjet katonai emlékművet is.