Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szlovákia tiltakozik a Magyar Gárda ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szlovák külügyminisztérium élesen tiltakozott a Magyar Gárda új tagjainak avatása ellen. Pozsony a szervezet betiltását követeli.

A szlovák nyomtatott és elektronikus sajtó is nagy figyelmet szentelt a budapesti eskütételnek, a híradásokban kiemelt helyen szerepelt a Magyar Gárda új tagjainak avatása. A pozsonyi külügyminisztérium még vasárnap nyilatkozatban ítélte el, hogy a magyar hatóságok eltűrték a szélsőséges csoportosulás új tagjainak budapesti eskütételét

A külügyminisztérium állásfoglalása szerint ez - a közelmúltban romák ellen is fellépő - "a szélsőséget és a revizionizmust nyíltan hirdető, a szomszédos országokban és más nemzetekhez tartozó emberekben külső ellenséget kereső" szervezet tevékenysége ellenkezik azokkal az alapelvekkel, amelyekre a jelenlegi Európa épül.

A nyilatkozat kifogásolja, hogy a gárda működését nem akadályozzák Magyarországon, s az agresszív nacionalista szervezetet egyes magyarországi és külföldi politikai tömörülések is támogatják. Az állásfoglalás szerint a Magyar Gárda szellemisége és célkitűzései nemcsak a demokratikusan gondolkodó magyarországi embereket, hanem a szomszédos országok polgárait is fenyegetik.

A nyilatkozat leszögezi: az antiszemitizmusnak vagy az újfasizmusnak nincs és nem is lehet helye a demokratikus Európában.

"A Szlovák Köztársaság felhívja az illetékes magyar hatóságokat, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a Magyar Gárda mindennemű tevékenységének megakadályozására" - olvasható a szlovák külügyi nyilatkozatban, amely azt is jelzi: ha kell, Pozsony akár az európai intézményekhez is fordul a gárda ügyében.