Nem csak egy cég "kíséri el" a vécére is az alkalmazottjait

Infostart
2008. március 31. 21:15
Alig néhány nappal a Lidl élelmiszerláncolatnál kirobbant botrány után a Schlecker nevű drogéria hálózatról is kiderült, hogy a főnökség törvénytelen eszközökkel igyekezett értesüléseket gyűjteni az alkalmazottak viselkedéséről. A Schleckernél is a cég detektívjei készítettek feljegyzéséket arról, hogy az alkalmazottak folytatnak-e magánbeszélgetéseket a munkaidő alatt, és milyen gyakran látogatják a mellékhelyiségeket.

A Schleckernél is az üzlethálózat detektívjei és biztonsági munkatársai gyűjtöttek - titokban készített felvételek révén - információkat az alkalmazottak viselkedéséről.

Az így szerzett értesüléseket a cég központjában kiértékelték, és a munkatársakról vezetett feljegyzésben rögzítették. A megfigyelésekről a Schlecker alkalmazottai tájékoztatták a kereskedelmi dolgozókat tömörítő szakszervezetet, amelynek szóvivője azonban rámutatott arra, hogy a vád bizonyításával kapcsolatos problémák miatt aligha tudnak hatékonyan fellépni a drogéria-láncolattal szemben, ugyanis az érintett alkalmazottak állásukat féltve óvakodnak a vallomástételtől.

A Schleckerre vonatkozó hír alig néhány nappal követi a Lidl-élelmiszerláncnál kirobbant botrányt. A Lidl alkalmazottairól ugyanis tavaly rendszeres feljegyzéseket készítettek: kik kivel érintkeztek, kikkel alakítottak ki meghittebb viszonyt, mikor és mennyi időt töltöttek a mellékhelyiségben.

A megfigyelést hetente elhelyezett kamerák segítségével végezték, amelyeket a Lidl szolgálatában álló detektívek szereltek fel az egyes üzlethelyiségek különböző pontjain.

Berlinben a fogyasztóvédelmi miniszter éles szavakkal ítélte el a Lidlnél és a Schleckernél elkövetett jogtiprást és a közvéleményt a két üzletláncolat alkalmazottaival történő szolidaritásra szólította fel.

Ezzel egy időben a munkavállalók jogait védelmező intézkedések szigorítását is sürgette, ugyanis - mint hangsúlyozta - mielőbb szükség lenne a dolgozók személyi adatait hatékonyan védő törvény meghozatalára.

Hanganyag: Vincze András (München)


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást