eur:
394.45
usd:
369.62
bux:
65196.65
2024. április 19. péntek Emma

Veszélyesebb a videojáték, mint a cigaretta?

A számítógépes játékokon is olyan egészségügyi figyelmeztetések jelenhetnek meg, mint a cigarettás dobozokon - legalábbis ezt az ajánlást tartalmazza a brit kormányfő megbízásából készített jelentés.

A Tanya Byron által készített dokumentum szerint a figyelmeztető feliratok feltüntetésével lehetne megvédeni a gyermekeket a videojátékokban látható erőszakos tartalmaktól.

A jelentés annak kapcsán készült, hogy egyre többen vélekednek úgy: a videojátékok károsítják a gyerekek értékrendjének fejlődését, és erőszakos cselekedetekre sarkallják őket.

A dokumentum azt az ajánlást is tartalmazza, hogy megbírságolhassák azokat a forgalmazókat, akik a korhatáros játékokat túl fiatal gyerekeknek adják el. Sőt, akár ötéves börtönbüntetéssel is szóba jöhet.

Tanya Byron szerint a gyermekek növekvő internethasználata is veszélyeket rejt magában. "A szülők félnek a gyermekeiket az utcán hagyni, ezért inkább a házban tartják, ahol az online veszélyeknek teszik ki őket" - mondta a pszichológus.

A szakember úgy véli, kampányt kellene indítani a szülők és tanárok bevonásával, és egy nekik szóló oktatással biztosítani lehetne, hogy a gyerekek a világhálón leselkedő károk helyett hasznot húzhassanak az internetezésből.

Korábban a Manhunt nevű számítógépes játékról állították, hogy a benne látottak alapján gyilkolta meg egy brit fiatal társát, Stefan Pakeerah-t. A rendőrség ugyanakkor cáfolta az összefüggést. A sziftver második részének forgalmazását több országban betiltották.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×