Felülkerekednek a kommunista rendszer besúgói

Infostart
2008. március 28. 05:40
Berlini polgárjogi körökben nagy megütközést keltett, hogy egy körzeti bíróság nem engedélyezte az egykori keletnémet titkosrendőrség mesterkedéseit leleplező, magánkezdeményezésű kiállítás megnyitását Zwickauban, mert a tárlaton egy volt besúgó neve is szerepelt.

A szászországi kisváros, Zwickau gimnáziumának diákjai a helyi székesegyház egyik papjának vezetésével, Keresztény próbálkozások az NDK-ban címmel tárlatot rendeztek, amelyen azt igyekeztek bemutatni, hogy a kommunista rendszer áldozatai milyen nem hivatalos felekezeti kezdeményezésekre számíthattak.

Ennek során a titkosrendőrség, a hírhedt Stasi iratait is áttanulmányozták, és az ott talált adatok alapján készült a múlt feldolgozását is célzó kiállítás. A megnyitó előtt a Stasi egyik volt besúgója, akit a titkosszolgálat Schubert néven szerepeltetett, megtudta, hogy a kiállított aktákban nem tették olvashatatlanná nevét, ezért a német alkotmányban szavatolt jogaira hivatkozva óvást emelt a körzeti bíróságon.

A bíróság helyt adott keresetének, mire a diákok a zwickaui pap vezetésével a tartományi bíróság elé vitték az ügyet, amely a jövő hónapban hoz döntést. Addig a tárlatot - 250 ezer euró büntetés terhe mellett - nem szabad megnyitni.

A keletnémet kommunista rendszer törvénytelenségei ellen küzdő polgárjogi aktivisták megütközéssel nyilatkoztak a körzeti bíróság döntéséről, a Stasi tevékenységének feltárására létrehozott állami intézmény vezetője pedig rámutatott arra, hogy egy ideje a volt ügynökök egyre eredményesebben használják fel az adatvédelmi intézkedéseket korábbi szerepük elkendőzésére.

A Schubert fedőnevű besúgó ügyvédje szerint viszont védencének név szerinti szerepeltetése pellengérre állítást jelent.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást